AcasăȘTIRI EXTERNEFOC între nave americane și iraniene, în Golful Persic! - VIDEO

FOC între nave americane și iraniene, în Golful Persic! – VIDEO

FOC între nave americane și iraniene, în Golful Persic! - VIDEO / Foto: printscreen

O navă de război a Marinei SUA a tras o rachetă de avertizare pentru a îndepărta o ambarcațiune rapidă a Gardienilor Revoluției din Iran care venea direct spre ea.

Incidentul ce putea degenera într-un conflict direct a avut loc în Strâmtoarea Ormuz, au declarat oficialii americani.

Cu mitralierele spre navele americane

Pe când traversau Strâmtoarea Ormuz pentru a intra în Golful Persic, nava de patrulare USS Sirocco, din clasa Cyclone, și nava expediționară rapidă USNS Choctaw County, din clasa Spearhead, s-au aflat față în față cu trei ambarcațiuni rapide iraniene.

Într-o înregistrare video difuzată de Flota a 5-a a Marinei cu sediul în Bahrain, se vede cum o șalupă de mare viteză Guard Boghammar virează frontal spre Sirocco. Americanii lansează avertizări sonore dar ambarcațiunea iraniană se apropie.

Focul de semnalizare poate fi auzit, dar nu și văzut, în timp ce șalupa trece pe lângă Sirocco cu steagul iranian fluturând. Marina a declarat că ambarcațiunea iraniană s-a apropiat la mai puțin de 50 de metri de Sirocco, crescând riscul.

Acțiunile Gardienilor Revoluției „nu au respectat standardele internaționale de comportament maritim profesionist sau sigur, crescând riscul de eroare de calcul și coliziune”, a declarat Marina SUA.

Iranul nu a recunoscut imediat incidentul din această cale navigabilă strategică – o cincime din tot petrolul comercializat trece prin strâmtoare.

Al doilea incident cu Gardienii Revoluției în ultimele luni

US Navy a declarat separat pentru The Associated Press că acesta a marcat al doilea așa-zis incident „nesigur și neprofesional” pe care l-a avut cu Iranul în ultimele luni.

Incidentul de luni, în care au fost implicați Gardienii Revoluției și Marina Militară a SUA are loc în contextul în care tensiunile rămân ridicate din cauza negocierilor blocate privind acordul nuclear iranian cu puterile mondiale și în timp ce Teheranul îmbogățește uraniu mai aproape ca niciodată de niveluri de calitate militară, sub o supraveghere internațională tot mai redusă.

Între timp, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite a declarat că Iranul intenționează acum să îmbogățească uraniu printr-un al doilea set de centrifuge avansate în instalația sa subterană de la Fordo.

author avatar
Tudor Borcea