AcasăȘTIRI EXTERNE„Foametea este după colț”. Lupta disperată pentru mâncare în Gaza

„Foametea este după colț”. Lupta disperată pentru mâncare în Gaza

Peste 500.000 de oameni se confruntă cu o lipsă extremă de alimente

„Ne prefacem în fața copiilor că nu ne este foame”, spune Amal Mohamed, mamă a doi copii, a cărei familie a fost strămutată din nordul Fâșiei Gaza la Rafah, în sud, unde împarte un cort înghesuit cu rudele.

Prețul alimentelor și al combustibilului a crescut vertiginos, consumul de carne a devenit „un vis”, iar adulții și-au redus porțiile pentru ca cei mici să poată mânca, a declarat ea pentru Financial Times. „Am slăbit cu toții”.

Familia se numără printre cele peste 2 milioane de persoane care se confruntă cu o lipsă severă de alimente și apă, în timp ce ofensiva israeliană din Gaza intră în a patra lună. „Umbra lungă a foametei îi urmărește pe locuitorii din Gaza, alături de boli, malnutriție și alte amenințări la adresa sănătății”, a declarat săptămâna trecută secretarul general al ONU, António Guterres.

Populația din Gaza a devenit aproape complet dependentă de ajutorul extern adus prin singurele două puncte de intrare – Rafah, la granița cu Egiptul, și Kerem Shalom, la granița cu Israelul. Oamenii trebuie să stea la coadă, uneori ore întregi, pentru a primi făină, ulei, orez și conserve.

Israelul a început să permită unele livrări comerciale în Gaza, dar nu a fost suficient, precizează Scott Anderson, director adjunct al operațiunilor din Gaza pentru UNRWA, principala agenție a ONU care operează în enclavă.

Cu provizii minime care intră în teritoriu, agențiile ONU avertizează asupra adâncirii catastrofei. Au cerut Israelului să deschidă mai multe puncte de trecere și să simplifice procesul de inspecție pentru camioane și spun că bombardamentele israeliene constante au împiedicat distribuirea alimentelor.

„Oamenii din Gaza riscă să moară de foame la doar câțiva kilometri de camioanele pline cu alimente”, a avertizat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), Cindy McCain. „Putem ține foametea la distanță, dar numai dacă putem livra suficiente provizii și dacă avem acces sigur la toți cei care au nevoie”.

Întreaga populație din Gaza se confruntă cu „niveluri de criză sau chiar mai grave de insecuritate alimentară acută”, potrivit unei evaluări citate de PAM. Peste 500.000 se confruntă cu o „catastrofă”, definită ca o lipsă extremă de alimente.

În Rafah, unde 1,2 milioane de persoane strămutate sunt înghesuite în apartamente și facilități ale ONU supraaglomerate, precum și în corturi, voluntarii au ieșit pe străzi pentru a găti la focuri de lemne și a-i hrăni pe cei flămânzi.

„Palestinienii se confruntă cu cele mai ridicate niveluri de insecuritate alimentară înregistrate vreodată. Foametea este după colț”, a declarat Martin Griffiths, șeful operațiunilor de ajutorare ale ONU. “Puțin peste 100 de camioane cu ajutoare au intrat în medie în Gaza în fiecare zi, dar este nevoie de 600.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor