AcasăȘTIRI EXTERNEFoamea de energie, din nou la drumul mare

Foamea de energie, din nou la drumul mare

Cererea de cărbune și gaze naturale a depășit maximele istorice de dinainte de criza sanitară, iar petrolul nu a rămas în urmă, subminând speranțele că pandemia va accelera tranziția de la combustibili fosili la energii curate.

Penuria globală a gazelor naturale, prețurile record la gaz și cărbune, lipsa electricității Chinei și maximele de trei ani pentru petrol arată același lucru: cererea de energie este din nou pe drumul cel mare. Lumea are încă nevoie de combustibili fosili pentru a satisface majoritatea acestor nevoi.

“Scăderea cererii în timpul pandemiei a fost în întregime legată de restricțiile impuse de guverne  și nu a avut nimic de-a face cu tranziția energetică”, a declarat pentru Reuters analistul economic Cuneyt Kazokoglu.

„Tranziția energetică și decarbonizarea sunt strategii care se întind pe un deceniu și nu se întâmplă peste noapte”, a adăugat el.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), mai mult de trei sferturi din cererea globală de energie este încă satisfăcută de combustibili fosili și mai puțin de o cincime din surse regenerabile non-nucleare.

Politicile de tranziție energetică au fost criticate pentru creșterea prețurilor la energie. În unele regiuni, cum ar fi Europa, guvernele sunt reticente să activeze centralele pe cărbune pentru a compensa lipsa din cauza prețurilor ridicate.

În China, politicile de reducere a emisiilor au contribuit la decizia guvernului de a raționaliza energia pentru industria grea.

Dar o mare parte din creșterea prețurilor la energie se datorează pur și simplu faptului că producătorii au trebuit să își reducă capacitățile anul trecut, când pandemia a provocat o scădere fără precedent a cererii.

Ulterior,producătorii de gaz, cărbune și, într-o măsură mai mică, de petrol, au fost suprinși de pe urma recuperării economice, declanșată în mare măsură de stimularea cheltuielilor guvernamentale în industriile cu consum intensiv de energie.

În plus, proiectarea și construcția majorității proiectelor energetice, mai ales în sectorul gazelor, durează câțiva ani, astfel încât deficitul actual reflectă deciziile de investiții luate înainte de pandemie – și înainte de implementarea politicilor actuale de tranziție energetică.

Alimentare la maximum

Datele AIE arată că cererea globală de cărbune, principala sursă de emisii de CO2, a depășit nivelurile pre-pandemice la începutul lui 2021.

Rezervele globale de cărbune sunt limitate, deoarece China, responsabilă pentru aproximativ jumătate din producția globală, a înăsprit regulile de siguranță a minelor, încetinind aprovizionarea.

Cererea globală de cărbune va crește cu 4,5% în acest an, depășind nivelurile din 2019.

Cererea de gaze naturale a scăzut cu 1,9% anul trecut, o scădere mai mică decât cea a altor surse de energie, întrucât utilitățile și-au crescut producția de energie electrică pentru a satisface cererea de încălzire în timpul iernii.

Dar AIE prezice că cererea de gaze va crește cu 3,2% în 2021 la peste 4 trilioane de metri cubi, eliminând pierderile din 2020 și împingând cifrele peste nivelurile din 2019.

Potrivit consultanței din Oslo, Rystad Energy, condițiile climatice reci din emisfera nordică „au provocat o creștere a cererii de cărbune, gaz natural lichefiat (GNL), electricitate și petrol.

GNL reprezintă puțin peste 10% din oferta globală, dar este mai ușor de tranzacționat la nivel global și, prin urmare, poate fi implementat mai ușor pentru a face față deficitelor de aprovizionare pe termen scurt.

Cererea de petrol se așteaptă să revină la nivelurile pre-pandemice și să depășească 100 de milioane de barili pe zi anul viitor. Cartelul OPEC, se așteaptă ca revenirea cererii să aibă loc în al doilea trimestru din 2022.

Pentru viitorul mai apropiat, atunci când majoritatea prognozatorilor se așteaptă ca cererea de combustibili fosili să crească în următoarele două decenii, AIE recomandă să nu se lanseze noi proiecte pentru a asigura emisii nete zero,  deoarece decalajele de aprovizionare ar putea alimenta șocuri de preț mai mari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger