AcasăȘTIRI EXTERNEFMI „trage” cu miliarde de dolari

FMI „trage” cu miliarde de dolari

Consiliul guvernatorilor Fondului Monetar Internațional a dat undă verde  pentru creșterea capacității de creditare a instituției cu 650 de miliarde de dolari, ultimul pas în aprobarea acestei inițiative de creștere a ajutorului acordat celor mai vulnerabile țări.

„Aceasta este o decizie importantă: cea mai mare alocare de DST (Drepturi Speciale de Tragere) din istoria FMI și o gură de aer proaspăt pentru economia mondială în această perioadă de criză fără precedent”, a comentat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

DST se referă la un tip internațional de monedă de rezervă creat de FMI în anul 1969, care funcționează ca și supliment la rezervele existente ale țărilor membre.

“Această alocare a DST va aduce beneficii tuturor țărilor membre, va satisface nevoia globală de rezerve pe termen lung, va spori încrederea și va consolida rezistența și stabilitatea economiei globale”, a precizat Georgieva.

Programul, care fusese deja aprobat de consiliul executiv al FMI la jumătatea lunii iulie, va fi implementat pe 23 august.

DST-urile nou emise vor fi alocate țărilor membre proporțional cu cota lor FMI, a declarat instituția.

Țările emergente și în curs de dezvoltare vor primi aproximativ 275 miliarde de dolari.

Țările bogate ar putea, de exemplu, să-și transfere DST-urile folosindu-le pe cele care le revin pentru a finanța Fondul fiduciar de reducere a sărăciei, a menționat FMI.

O propunere salutată de ONG-ul Oxfam, care subliniază că “este de  neconceput” faptul că țările bogate nu vor realoca cumva o parte din DST-urile lor, „cel puțin 100 de miliarde de dolari așa cum a decis G7” la un summit la mijlocul lunii iunie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor