AcasăȘTIRI EXTERNEFMI, mai optimist pentru 2023 / Redeschidere în China și criză în...

FMI, mai optimist pentru 2023 / Redeschidere în China și criză în Marea Britanie

FMI, mai optimist pentru 2023 / Redeschidere în China și criză în Marea Britanie / Foto: printscreen

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a majorat ușor, marți, prognoza de creștere globală pentru 2023, datorită cererii „surprinzător de reziliente” din Statele Unite și Europa, a scăderii prețurilor la energie și a redeschiderii Chinei.

 

În noul său raport privind perspectivele ecomice mondiale, FMI se așteaptă ca în acest an creșterea globală să ajungă la 2,9%, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât prognoza din octombrie, după 3,4% în 2022.

Creșterea prețurilor și controlul inflației

Pentru 2024, FMI se așteaptă la o ușoară accelerare a creșterii la 3,1%, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât se preconiza anterior, din cauza impactului deplin al majorărilor de rate ale băncii centrale.

Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, a declarat că riscurile de recesiune s-au diminuat și că băncile centrale au făcut progrese în controlul inflației, dar că mai sunt încă multe de făcut pentru a limita creșterea prețurilor.

„Trebuie să ne pregătim pentru neprevăzut, dar acesta ar putea fi un punct de cotitură, cu o creștere care să atingă un nivel minim, iar apoi inflația să scadă”, a spus el despre perspectivele pentru 2023.

Instituția internațională se așteaptă acum ca PIB-ul SUA să crească cu 1,4% în acest an, în scădere față de prognoza de 1,0% din octombrie și de creșterea de 2,0% de anul trecut, citând un consum și investiții mai puternice decât se aștepta în al treilea trimestru din 2022 și o piață a muncii puternică.

Economia zonei euro ar urma să crească cu 0,7%, după o expansiune de 3,5% în 2022, potrivit FMI, care a precizat că regiunea s-a adaptat mai repede decât se aștepta la creșterea costurilor cu energia.

Vești mai bine din China, nu și din Marea Britanie

Datorită ridicării politicii „zero Covid-19” în China, FMI și-a revizuit perspectivele de creștere pentru a doua economie a lumii de la 4,4% la 5,2% pentru acest an. Dar impulsul dat de încetarea restricțiilor de circulație va fi de scurtă durată.

Conform estimărilor Fondului, creșterea economică a Chinei va încetini la 4,5% anul viitor, înainte de a se stabiliza sub 4% pe termen mediu, ca urmare a unei diminuări a dinamismului mediului de afaceri și a ritmului lent al reformelor structurale, notează Les Echos.

Redresarea țării va exercita o anumită presiune în sus asupra prețurilor materiilor prime, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, dar, în general, „vedem redeschiderea Chinei ca pe un beneficiu pentru economia globală”, deoarece va contribui la reducerea blocajelor de producție și la stimularea cererii interne.

Marea Britanie este singura țară din G7 pentru care Fondul și-a redus prognoza, PIB-ul urmând să se contracte cu 0,6% în 2023, față de creșterea de 0,3% prevăzută anterior.

Economia britanică, afectată în special de creșterea prețurilor la gaze, se luptă să facă față creșterii taxelor impuse de guvern, adăugându-se lipsa forței de muncă și creșterea puternică a ratelor dobânzii de către Banca Angliei.

author avatar
Tudor Borcea