AcasăȘTIRI EXTERNEFiul unui apropiat al lui Putin, numit la conducerea Facebook-ului rusesc, Vkontakte

Fiul unui apropiat al lui Putin, numit la conducerea Facebook-ului rusesc, Vkontakte

Fiul unui apropiat al lui Putin, numit la conducerea Facebook-ului rusesc, Vkontakte

Grupul tehnologic rus VK, compania-mamă a principalei rețele sociale din Rusia „VKontakte”, a anunțat luni, 13 decembrier, numirea în funcția de CEO al lui Vladimir Kirienko (38 de ani), fiul unui apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Anunțul vine la mai puțin de două săptămâni după ce gigantul gazier de stat Gazprom a achiziționat grupul printr-o filială, o tranzacție care ilustrează controlul sporit al autorităților ruse asupra rețelelor sociale și a internetului.

Un tată-cheie la Kremlin

Tatăl lui Vladimir Kirienko este Serghei Kirienko, șef adjunct al administrației prezidențiale, un post cheie la Kremlin. El a fost prim-ministru sub Boris Elțin până când o criză financiară istorică din 1998 i-a dărâmat guvernul.

Grupul VK deţine reţelele de socializare VKontakte, supranumită Facebook-ul rus, şi Odnoklassniki, mesageria Mail.ru, precum şi jocuri video, servicii de transport, de plată şi de livrare.

Creatorul VKontakte, Pavel Durov, a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost constrâns să cedeze grupul său unui apropiat al lui Vladimir Putin. De atunci, Durov evită ţara sa de origine și a fondat populara mesagerie criptată Telegram, scrie AFP.

Autoritățile ruse au sporit controlul, în ulimele luni, asupra conținutului de pe internetul rusesc, în special pe rețelele sociale, în numele luptei împotriva „extremismului și terorismului”.

Pentru mulți observatori, ONG-uri și opozanți, guvernul încearcă să-și cenzureze detractorii, precum organizația disidentului Alexei Navalnîi, interzisă pentru „extremism”.

Amenzile împotriva Twitter, Google și Apple sunt, de asemenea, în creștere, Moscova acuzându-le că nu au eliminat conținut considerat ilegal în Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
126 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger