AcasăȘTIRI EXTERNEFinTech-urile și băncile digitale, noua spaimă a FMI

FinTech-urile și băncile digitale, noua spaimă a FMI

Combinația dintre creșterea rapidă și importanța crescândă a băncilor digitale și a FinTech-urilor implică riscuri la nivel de sistem pentru stabilitatea financiară, pe măsură ce noile platforme digitale se extind agresiv în segmente de afaceri, susține Fondul Monetar Internațional.

“Deși FinTech-urile pot extinde accesul consumatorilor la servicii financiare, pot reduce costurile și  crește eficiența, extinderea lor rapidă în „importanța sistemică” creează, de asemenea, provocări de reglementare”, a precizat Fabion Natalucci, director adjunct la departamentul de piețe monetare și  capital al FMI.

Cererea de plăți digitale și alte servicii FinTech a crescut în timpul pandemiei, deoarece tot mai mulți oameni folosesc serviciile bancare online pentru a transfera bani și pentru a plăti tranzacțiile de comerț electronic.

Piața globală FinTech este de așteptat să atingă 334 de miliarde de dolari până în 2026, crescând cu o rată anuală compusă de peste 25% între 2022 și 2027, a declarat compania de consultanță Market Data Forecast.

Plățile digitale vor crește la 8,26 trilioane de dolasri până în 2024, de la 4 miliarde în 2020, potrivit Statista.

Băncile, care concurează direct cu FinTech-urile pentru afaceri, investesc  sau își creează propriile divizii  pentru a valorifica cererea în creștere pentru serviciile digitale.

Expunerea FinTech-urilor și băncilor digitale,  se extinde, de asemenea, la o asumare mai mare a riscurilor în portofoliul lor de valori mobiliare, precum și la riscuri de lichiditate mai mari, în special în ceea ce privește activele lichide deținute în raport cu depozitele, deoarece acestea tind să fie mai mici decât cele deținute de băncile tradiționale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger