AcasăȘTIRI EXTERNEFinlanda. Experimente în pădure cu copii de grădiniță. „Ipoteza biodiversității” și întărirea...

Finlanda. Experimente în pădure cu copii de grădiniță. „Ipoteza biodiversității” și întărirea imunității

Finlanda. Experimente în pădure cu copii de grădiniță. „Ipoteza biodiversității” și întărirea imunității

Joaca în spații împădurite timp ce o lună de zile schimbă sistemul imunitar al copiilor, spre deosebire de cel al celor care petrec același timp în mediu urban.

Rezultatele acestui studiu care a avut loc în Finlanda sunt în concordanță cu „ipoteza biodiversității”.

Impactul mediului asupra imunității

Joacă în verdeață și în zone mici împădurite timp de doar o lună poate fi suficient pentru a schimba sistemul imunitar al unui copil, potrivit unui experiment desfășurat Finlanda.

În cadrul acestui studiu, a fost analizată microbiota (sau microbiomul, ansamblul microorganismelor care populează organismul) fetelor și băieților cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani din zonele urbane.

Copiii au fost împărțiți în două grupe: cei care s-au jucat în curți de beton și pietriș și cei care s-au jucat în spații verzi amenajate cu iarbă și tufișuri de pădure.

Impactul mediului asupra sistemului imunitar este o teorie cunoscută sub numele de „ipoteza biodiversității”. Potrivit acesteia, maladiile de origine imunitară se dezvoltă mai mult în zonele în care biodiversitatea este scăzută. Cu alte cuvinte, zonele urbane slăbesc microbiota indivizilor. Rezultatele studiului finlandez sunt foarte în concordanță cu această teorie.

Mai verde e mai bun

„Rezultatele acestui studiu susțin ipoteza biodiversității și conceptul că biodiversitatea scăzută în mediul de viață modern poate duce la un sistem imunitar „needucat” și, prin urmare, poate crește prevalența bolilor provocate de dezechilibrul imunitar”, au comentat oamenii de știință de la Universitatea din Helsinki, scrie Slate.

Studiul a comparat microorganismele copiilor din zece grădinițe urbane ale căror curți erau mai mult sau mai puțin vegetate. Din cea de-a 28-a zi, rezultatele au fost clare.

Prin testarea microbiotei pielii și intestinelor copiilor, echipa de cercetare a constatat că s-a îmbunătățit la cei care aveau acces la spații verzi de cinci ori pe săptămână.

Populația de microbi a crescut astfel în diversitate – un semn al unui sistem imunitar sănătos la nivel global, gata să se protejeze de posibile atacuri. Cu toate acestea, studiul va trebui realizat la o scară mai mare pentru a confirma rezultatele și pentru a valida relația de cauzalitate.

author avatar
Tudor Borcea
530 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger