AcasăȘTIRI EXTERNEFilantrocapitalismul, arma Imperiului Gates

Filantrocapitalismul, arma Imperiului Gates

Numele „The Good Club” („Clubul Bun”) vă spune ceva? Nici n-ar avea cum, fiind atât de secret încât despre el se vorbește doar pe bază de supoziții. În 2009, această adunare a celor mai bogați și influenți oameni din lume, cu o avere colectivă mai mare decât PIB-ul unor țări din G20, s-a întâlnit la New York, în spatele ușilor închise. Printre altele, pentru a discuta despre un răspuns coordonat la amenințările reprezentate de criza financiară globală.

Condus de Bill Gates, Warren Buffett și David Rockefeller, „The Good Club” a decis că este momentul să fie găsite noi modalități de abordare a nemulțumirilor sociale, în special suprapopularea planetei și bolile infecțioase.

Filantrocapitalismul, arma Imperiului Gates. Strategia din spatele donațiilor

Miliardarii prezenți s-au angajat să cheltuiască masiv, dar numai în domenii în care ei înșiși aveau interese, nepăsători față de prioritățile guvernelor naționale și surzi la apelurile organizațiilor umanitare. Cumva, cineva a avut grijă să ofere presei „firimituri” de la summit-ul secret. S-a spus atunci că acela a fost un punct de cotitură pentru noțiunea de „filantropie”. Alde „Ford”, „Rockefeller” și „Carnegie”, mari fundații birocratice tradiționale, au făcut pasul spre o nouă etapă. Filantrocapitalismul.

Ce este filantrocapitalismul? Este abordarea în forță a carității, este despre a-ți încorda mușchii când faci donații. Filantrocapitaliștii de astăzi văd o lume plină de mari probleme pe care ei și doar ei le pot rezolva. Filantropia lor este „strategică”, „conștientă de piața existentă”, „orientată spre impact”, „bazată pe cunoștințe”, are adesea un „angajament ridicat” și întotdeauna se lasă condusă de obiectivul fixat – acela de a maximiza „pârghia” banilor donatorului. Donatorii miliardari dețin o putere uriașă, capabilă să remodeleze națiunile în funcție de voința lor.

BMGF, mai mult decât o fundație. O corporație multinațională!

Cel mai proeminent nume dintre filantrocapitaliști este Bill Gates, co-fondator Microsoft Corp. și unul dintre multimiliardarii planetei. Mulți zic despre el că își donează averea pentru dezvoltarea sectorului IT. Fals! Nimic mai fals! Bill Gates urmărește doar să câștige (și să aplice) un monopol fabulos lucrativ în IT, controlând toată piața sistemelor de operare computerizate.

Bill Gates rămâne vocea care decide din spatele Microsoft, doar că acum își dedică mare parte din timp conducerii Fundației „Bill și Melinda Gates”. BMGF, pe scurt. Cea mai mare fundație privată din lume și în mod cert cea mai puternică!

  • Cu un fond de aproape 40 de miliarde de dolari, BMGF face din fundațiile Ford (10 miliarde de dolari), Rockefeller (3 miliarde de dolari) și Carnegie (2,7 miliarde de dolari), cândva jucători dominanți, niște pitici.

Fundațiile de caritate, scutite de taxe și impozite

Să spunem dinainte că aceste fundații de caritate sunt extrem de atractive pentru oamenii cu bani. Dincolo de faptul că reprezintă canale alternative de influențare a politicii guvernamentale, ele sunt și niște extraordinare mijloace legale de evitare a impozitelor. Conform legislației americane, de exemplu, investițiile în fundații caritabile sunt scutite de taxe. Chiar Trezoreria SUA co-finanțează activitățile BMGF!

Fundația „Bill și Melinda Gates” este condusă de interesele și pasiunile familiei Gates, asta e clar. Iar abordarea lui Bill Gates față de caritate este, probabil, înrădăcinată în atitudinea sa față de democrație. Iată ce declara el c câțiva ani în urmă: „Tipii ăștia (n.r. – politicienii) nici măcar nu știu bugetul… Ideea că toți acești oameni vor vota și vor avea o părere despre subiecte din ce în ce mai complexe, unde ceea ce pare răspunsul ușor nu este neapărat și răspunsul real… E o problemă foarte interesantă. Fac lucrurile bine democrațiile care se confruntă cu problemele din prezent?”.

Ce urmărește Bill Gates? Controlul total, de la educație la sănătate!

Imperiul caritabil Gates este vast și în creștere. În SUA, BMGF se concentrează mai ales pe „reforma educației”, cu țintă declarată privatizarea școlilor publice și controlul asupra Sindicatelor profesorilor (cu tot cu fondul de pensii aferent!). Însă diviziunile internaționale ale BMGF vizează țările în curs de dezvoltare și sunt orientate spre bolile infecțioase, politica agricolă, sănătatea și controlul populației. Fiind al treilea cel mai mare donator al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Bill Gates este un jucător dominant în formarea politicii globale de sănătate. De exemplu, o inițiativă a BMGF din 2012, care vizează combaterea bolilor tropicale, are parte de sprijinul USAID, al Bancii Mondiale, al guvernelor din Brazilia, Bangladeshu și Emiratele Arabe Unite. Plus o asociere cu 13 firme din Big Pharma, giganți precum Merck, GlaxoSmithKline și Pfizer!

Filantrocapitalismul practicat de Bill Gates seamănă mai degrabă cu o corporație multinațională masivă, integrată vertical (MNC), care controlează fiecare pas dintr-un lanț de aprovizionare. Influența globală a fundației sale este azi atât de mare încât fostul CEO, Jeff Raikes, declara la un moment dat:

„Nu înlocuim ONU. Dar unii oameni ar fi îndreptățiți să spună că suntem o nouă formă de organizare multilaterală”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger