AcasăȘTIRI EXTERNE„Fiarele cocainei” ale lui Pablo Escobar își răzbună stăpânul. „Caz unic pe...

„Fiarele cocainei” ale lui Pablo Escobar își răzbună stăpânul. „Caz unic pe planetă”

„Fiarele cocainei” ale lui Pablo Escobar își răzbună stăpânul. „Caz unic pe planetă”

24 din cei 80 de hipopotami care au colonizat apele fostei proprietăți a lui Pablo Escobar din Columbia au fost sterilizați, au anunțat autoritățile. Cei responsabili de operațiune vor astfel să controleze creșterea „necontrolată” a acestei specii „invazive” și periculoase pentru oameni.

Hipopotamii au primit o injecție cu Gonaco, un contraceptiv eficient, indiferent de sexul animalului. Medicamentul este „mai ieftin” decât „sterilizarea chirurgicală”, a declarat Cornare, o organizație regională pentru protecția mediului.

O operațiune susținută de SUA

Arme cu săgeți au fost folosite la unele animale, în timp ce altele au fost „momite și capturate”. Dincolo de periculozitate, operația este complexă, deoarece implică administrarea a trei doze. Susținută financiar și tehnic de către SUA, operațiunea de castrare chimică a durat aproape o săptămână. Are ambiția de a deveni „o referință mondială pentru controlul unei populații invazive de hipopotami, un caz unic pe planetă”, potrivit celor de la Cornare. Primii 11 indivizi fuseseră deja sterilizați în mod tradițional.

Cea mai mare colonie de hipopotami din afara Africii

Această colonie de 80 de hipopotami, cea mai mare din afara Africii, supranumită „fiarele cocainei”, este descendența directă a unui cuplu importat de fostul nacrotraficant. În culmea faimei sale, Escobar vrut să le adauge la grădina zoologică din „hacienda” sa din Napoles, la o sută de kilometri sud distanță de Medellin. Când a murit, în 1993, animalele au fost lăsate în voia sorții, să se descurce singure, la fel și imensa vilă a lui Escobar.

Alte animale ale lui Escobar au fost vândute grădinilor zoologice. Lăsați la fața locului fără un prădător, hipopotamii s-au înmulțit, devenind o atracție mondială dar și o problemă de mediu și mai ales o amenințare pentru locuitori. Animale extrem de agresive, în ciuda aspectului placid, hipopotamii ucid anual 3.000 de oameni în Africa.

Prezența lor are consecințe, precum deplasarea faunei locale, modificarea ecosistemelor și atacurile asupra pescarilor, explică un expert din Cornare, scrie 20 Minutes.

Pablo Escobar, baronul criminal al cartelului Medellin, a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume, potrivit Forbes. La aproape 30 de ani de la moartea sa, el rămâne inevitabil asociat cu Columbia. În ciuda căderii sale și a celorlalți baroni ai drogurilor, Columbia rămâne cel mai mare producător de cocaină din lume, iar Statele Unite cea mai mare piață.

author avatar
Tudor Borcea
585 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger