Cauta

Fermierii sună alarma. Europenii o să mănânce criză energetică pe pâine

În toată Europa de nord și de vest, producătorii de legume se gândesc să își oprească activitatea din cauza costurilor provocate de  criza energetică, amenințând și mai mult aprovizionarea cu alimente.

Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze va afecta culturile aflate pe timpul iernii în sere încălzite, cum ar fi roșiile, ardeii și castraveții, precum și pe cele care trebuie depozitate la rece, cum ar fi merele, ceapa și andivele.

Fermierii europeni avertizează asupra penuriei. Lovitura așteptată la nivelul producției și creșterea prețurilor înseamnă că supermarketurile ar putea trece la aprovizionarea cu mai multe produse din țări mai calde, cum ar fi Maroc, Turcia, Tunisia și Egipt.

Scumpirea prețurilor la gaze este cel mai mare cost cu care se confruntă legumicultorii în sere. Între timp, doi agricultori francezi care își reînnoiesc contractele de energie electrică pentru 2023 au declarat pentru Reuters că li s-au oferit prețuri de peste 10 ori mai mari decât cele din 2021.

Pentru Benjamin De Vos, care cultivă castraveți, roșii și căpșuni la sud de Paris, planurile de producție nu mai sunt sustenabile.

Fermierii nu se confruntă doar cu o spirală a prețurilor la energie: costul îngrășămintelor, al ambalajelor și al transportului sunt în creștere și pun în pericol marjele de profit.

„Ne confruntăm cu o creștere globală a costurilor de producție de aproximativ 30%”, a declarat Johannes Gross, director adjunct de vânzări la cooperativa germană Reichenau-Gemuse, ale cărei sere acoperă aproximativ 60 de hectare. “Energia a reprezentat între jumătate și două treimi din aceste costuri suplimentare.Unii colegi se gândesc să își lase serele goale pentru a menține cheltuielile cât mai mici. Nimeni nu știe ce se va întâmpla anul viitor”, a precizat el.

Grupul din industria serelor Glastuinbouw Nederland spune că până la 40 la sută dintre cei 3.000 de membri ai săi se află în „dificultate financiară”.

Chiar și în țările însorite, cum ar fi Spania, cultivatorii de fructe și legume se confruntă cu o creștere de 25 % a costurilor îngrășămintelor.

Jack Ward, directorul executiv al Asociației britanice a cultivatorilor, a declarat că este inevitabil ca producția de fructe și legume să se deplaseze către climatele mai calde, „în Maroc și unele părți ale Africii”.

 

Ultimele stiri

  • Semnal de alarmă tras de FACIAS: Criza transplanturilor se agravează
  • Prin măsurile impuse de PSD la guvernare, nivelul de trai în România se apropie de media europeană
  • PSD propune amenzi de zeci de milioane de euro pentru magazinele care scot produsele românești de la raft
  • Distribuitorii de energie confirmă avantajele plafonării: în lipsa acesteia, românii ar plăti dublu
  • Cum afli singur câţi bani ar trebui să primeşti în plus la pensie, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Breaking News: Generalul Adrian Ciocârlan, directorul adjunct al SRI, ar urma să fie audiat şi el la DNA în dosarul lui Coldea
  • Se schimbă liniile la Washington: Donald Trump, viitorul președinte al SUA / ȘOC în Congres, cine va deține puterea în următorii 4 ani!
  • Nu s-au cuminţit nici în puşcărie! Cum au înşelat trei deținuți din Alba mai mulți bătrâni
  • Ai maşina înmatriculată în Bucureşti? Ghinion! Vei plăti mai mult pentru poliţa de asigurare RCA
  • Salariul uriaş de care ai nevoie ca să-ţi mai cumperi un apartament în Bucureşti. Băncile nici nu te bagă în seama fără leafa asta!
  • Exit mobile version