AcasăȘTIRI EXTERNEFermierii sună alarma. Europenii o să mănânce criză energetică pe pâine

Fermierii sună alarma. Europenii o să mănânce criză energetică pe pâine

În toată Europa de nord și de vest, producătorii de legume se gândesc să își oprească activitatea din cauza costurilor provocate de  criza energetică, amenințând și mai mult aprovizionarea cu alimente.

Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze va afecta culturile aflate pe timpul iernii în sere încălzite, cum ar fi roșiile, ardeii și castraveții, precum și pe cele care trebuie depozitate la rece, cum ar fi merele, ceapa și andivele.

Fermierii europeni avertizează asupra penuriei. Lovitura așteptată la nivelul producției și creșterea prețurilor înseamnă că supermarketurile ar putea trece la aprovizionarea cu mai multe produse din țări mai calde, cum ar fi Maroc, Turcia, Tunisia și Egipt.

Scumpirea prețurilor la gaze este cel mai mare cost cu care se confruntă legumicultorii în sere. Între timp, doi agricultori francezi care își reînnoiesc contractele de energie electrică pentru 2023 au declarat pentru Reuters că li s-au oferit prețuri de peste 10 ori mai mari decât cele din 2021.

Pentru Benjamin De Vos, care cultivă castraveți, roșii și căpșuni la sud de Paris, planurile de producție nu mai sunt sustenabile.

Fermierii nu se confruntă doar cu o spirală a prețurilor la energie: costul îngrășămintelor, al ambalajelor și al transportului sunt în creștere și pun în pericol marjele de profit.

„Ne confruntăm cu o creștere globală a costurilor de producție de aproximativ 30%”, a declarat Johannes Gross, director adjunct de vânzări la cooperativa germană Reichenau-Gemuse, ale cărei sere acoperă aproximativ 60 de hectare. “Energia a reprezentat între jumătate și două treimi din aceste costuri suplimentare.Unii colegi se gândesc să își lase serele goale pentru a menține cheltuielile cât mai mici. Nimeni nu știe ce se va întâmpla anul viitor”, a precizat el.

Grupul din industria serelor Glastuinbouw Nederland spune că până la 40 la sută dintre cei 3.000 de membri ai săi se află în „dificultate financiară”.

Chiar și în țările însorite, cum ar fi Spania, cultivatorii de fructe și legume se confruntă cu o creștere de 25 % a costurilor îngrășămintelor.

Jack Ward, directorul executiv al Asociației britanice a cultivatorilor, a declarat că este inevitabil ca producția de fructe și legume să se deplaseze către climatele mai calde, „în Maroc și unele părți ale Africii”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
277 afisari

2 COMENTARII

  1. E,tot e mai buna decat gandacii.Nu va faceti griji pentru presa din Romania ,mananca de dimineata pana sera kk.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger