AcasăȘTIRI EXTERNE„Fermele de baterii”, bombe incendiare cu ceas

„Fermele de baterii”, bombe incendiare cu ceas

„Fermele de baterii”, bombe incendiare cu ceas

Instalate în toată Marea Britanie, aceste facilități care conțin baterii uriașe ce stochează energie electrică pentru rețeaua națională – o nouă formă de cultură a „energiei verzi” – îi înspăimântă pe unii experți.

Presa britanică descrie clădiri discrete, împrăștiate pe câmpuri și în colțurile rurale ale Marii Britanii, care emană doar un bâzâit electric discret.

Acestea sunt „fermele de baterii” pe care britanicii le-au instalat în toată țara pentru a-și consolida rețeaua electrică și a-i oferi o rezervă imediat utilizabilă, esențială pentru a amortize intermitențele legate de energiile regenerabile.

O sursă de venit pentru persoanele sau comunitățile care le primesc pe pământul lor, aceste instalații gigantice de stocare a energiei electrice sunt, de asemenea, o sursă de îngrijorare pentru unii experți.

„Oamenii riscă să moară”

Potrivit unui raport publicat de doi fizicieni reputați, aceste acumulări baterii de litiu-ion pot reprezenta un risc de dezastru aproape sau chiar mai grav decât cel care a lovit portul și orașul Beirut în 2020, în Liban.

„Acesta nu este un mod de a spune „nu în curtea mea”, explică Wade Allison, profesor emerit de fizică la Oxford, descriind „nimbismul” („not in my back yard”, atitudinea de a se opune unui proiect local în ciuda beneficiilor pentru interesul mai general).

„Acesta este un potențial nou Grenfell Tower, oamenii riscă să moară”, adaugă cercetătorul, referindu-se de data aceasta la incendiul dramatic care a cuprins un bloc londonez, care a ucis aproape 80 de oameni, în iunie 2017 și a traumatizat întreaga națiune.

Focul temut de pompieri

Îngrijorările sunt legitime. După cum se știe, și aceasta este una dintre principalele lor limitări, bateriile litiu-ion sunt susceptibile de supraîncălzire și de aprindere. Or, aceste ferme  conțin mii de baterii și, în cazul unei defecțiuni grave a uneia dintre ele, se poate genera un efect de domino.

Mai ales că incendiul la o baterie electrică este un tip foarte specific de foc, care nu necesită oxigen pentru a arde, poate atinge temperaturi de 600° C (suficient pentru a topi aluminiul) și poate fi învins doar prin tehnici speciale de stingere. De unde și pericolul unui astfel de incendiu la mașinile electrice, temut de pompieri, scrie Slate.

„Echivalent cu sute de tone de TNT”

Potrivit lui Allison, poate în registru cam catastrofal, astfel de incendii, posibilele explozii și emanațiile toxice pe care le-ar provoca ar putea să devasteze satele din jur.

Autorii raportului mai menționează că aceste ferme de baterii nu sunt reglementate și încadrate în mod serios de legislația britanică, deși „stochează energie electrochimică echivalentă cu sute de tone de TNT”.

Pentru a stimula sectorul de profil, guvernul lui Boris Johnson chiar a relaxat regulile în 2020. Daily Mail notează că pericolul nu este teoretic: Coreea de Sud, explică cotidianul, a experimentat 23 de incendii ale instalațiilor de acest tip, anul trecut și un recent incendiu similar în Illinois (SUA) a necesitat evacuarea a câteva mii de locuitori.

 

author avatar
Tudor Borcea
953 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger