AcasăȘTIRI EXTERNEFenomenul surprins în largul coastelor spaniole. Proprietarii de iahturi sunt îngrijorați! Zeci...

Fenomenul surprins în largul coastelor spaniole. Proprietarii de iahturi sunt îngrijorați! Zeci de ambarcațiuni, atacate

baleneBalenele ucigașe au „orchestra” atacuri asupra ambarcațiunilor din largul coastelor Spaniei

Oamenii de știință au fost uimiți de mai multe incidente de-a lungul coastelor Spaniei și Portugaliei, unde balenele ucigașe au lansat atacuri asupra bărcilor.

În ultimele două luni, din sudul până în nordul Spaniei, marinarii au lansat mai multe apeluri de urgență după ce ambarcațiunile lor au fost atacate. Două bărci și-au pierdut cârma, cel puțin un membru al echipajului s-a ales cu vânătăi în urma impactului, iar alte câteva bărci au suferit și ele serioase daune, relatează The Guardian.

Ultimul incident a fost înregistrat vineri după-amiază în largul apelor din coasta de nord, în zona Coruña. Halcyon Yachts se îndrepta către Regatul Unit când o balenă ucigașă a izbit ambarcațiunea cu pieptul de cel puțin 15 ori. Ambarcațiunea a fost nevoită să renunțe la cursă și să se oprească în port pentru reparații.

Mamifere extrem de inteligente, orcile, cum mai sunt denumite balenele ucigașe, sunt cea mai mare specie de delfini. Cercetătorii care studiază acest gen de mamifere din zona Strâmtorii Gibraltar spun că ele sunt curioase și este cumva normal să fie atrase și să urmărească navele de-aproape, chiar să interacționeze cu cârma, însă atacuri atât de puternice sunt neobișnuite.

Autoritățile maritime din Spania au avertizat navigatorii să păstreze distanța în zonele în care au fost semnalate incidentele. Oamenii de știință încă nu își explică comportamentul recent al orcilor, pe care îl califică „extrem de atipic și îngrijorător”, adăugând că este posibil ca acesta să fie un indicator al stresului resimțit de această specie aflată în pericol.

Balenele ucigaşe – cei mai temuţi prădători ai oceanelor

Celebrele balene ucigaşe sau orci, cum li se mai spune, sunt cele mai inteligente, mai rapide şi mai feroce cetacee. Acestea şi-au dezvăluit nici pe departe toate tainele. Niciun animal marin de la păsări şi peşti până la calmari şi cele mai mari balene nu sunt la adăpost de teribilele făpturi fără rival în lumea apelor, spun oamenii de știință.

Se pare că numele de „balene ucigaşe” le-a fost dat de primii marinari ai Europei care le-au surprins în larg pe când atacau fără cruţare balene de talie mare şi rechini. Conform estimărilor biologilor marini, cele mai mari concentraţii de balene ucigaşe sunt în apele Antarcticii.

author avatar
Andreea Vlad