AcasăȘTIRI EXTERNEFenomenul ce a luat amploare: certificate COVID false şi vaccinuri contrafăcute. Unde...

Fenomenul ce a luat amploare: certificate COVID false şi vaccinuri contrafăcute. Unde se găsesc şi cum a reacţionat Poliţia

certificat vaccinareFenomenul ce a luat amploare: certificate COVID false şi vaccinuri contrafăcute. Unde se găsesc şi cum a reacţionat Poliţia

Poliţia italiană a dezmembrat o reţea care vindea certificate europene de vaccinare şi fiole de vaccin false prin intermediul dark net-ului, unde se puteau efectua operaţiuni de vânzare-cumpărare cu plata în criptomonede şi la care se înscriseseră mii de utilizatori.

Agenţi ai Poliţiei financiare şi din departamentul antifraudă şi de luptă împotriva criminalităţii cibernetice din cadrul Procuraturii din Milano (nord) au localizat şi confiscat 10 conturi şi canale de Telegram de unde utilizatorii erau redirecţionaţi către conturi anonime de pe dark net de unde era posibil să obţină certificate şi vaccinuri false.

Cum acţionau infractorii?

UE a lansat joi un certificat digital pentru Covid-19 conceput pentru a ajuta cetăţenii să călătorească în blocul celor 27 de naţiuni şi a deschide turismul de vară.

Certificatul prezintă un cod ”QR”, care indică dacă un călător a fost complet vaccinat, dacă s-a recuperat recent în urma unei infecţii Covid-19 sau a fost testat negativ.

Noua activitate de delincvenţă s-a axat în principal pe vânzarea de certificate europene de vaccinare cu date de identificare false ale vaccinurilor, cu codul QR aferent, creat special, şi numărul care identifică lotul de origine al primei şi celei de-a doua doze de vaccin”, a informat poliţia.

Ce preţuri practicau?

Preţurile au variat de la 110 la 130 de euro pentru un pachet ”all inclusive” de certificat fals şi un aşa-zis flacon de vaccin.

Aproximativ 250.000 de utilizatori s-au înregistrat şi o sută au încercat să interacţioneze cu vânzătorii”, a declarat Gian Luca Berruti, şeful unităţii de fraudă cibernetică a poliţiei fiscale din Milano.

Infractorii cibernetici dădeau asigurări că certificatele false puteau fi folosite şi de persoane care trăiesc în ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum SUA, Marea Britanie şi Elveţia.

Mii persoane s-au înregistrat pe canale ilegale în căutare de vaccinuri şi certificate, atraşi de oportunitatea de a cumpăra pachete „all inclusive”, al căror preţ oscila între 110 şi 130 de euro, cu garanţia anonimatului şi trasabilitatea trimiterii, a menţionat poliţia.

author avatar
Andrei Ștefan
300 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta e numai inceputul, cu cat strang astia mai mult lantul, cu atat vor apare produse mai bune, chiar mai bune decat originalul !! Covid Macht Frei 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger