AcasăȘTIRI EXTERNEFemeile vor munci un an mai mult pentru pensie. Un referendum care...

Femeile vor munci un an mai mult pentru pensie. Un referendum care divizează țara

Femeile vor munci un an mai mult pentru pensie. Un referendum care divizează țara / Foto: printscreen

Elveția a votat la limită în favoarea majorării vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, potrivit proiecțiilor publicate de gsf.bern și de alte mass-media.

O inițiativă populară pentru a încerca să se interzică creșterea intensivă a animalelor în Elveția a eșuat, duminică, dar extinderea pensionării femeilor până la 65 de ani pare să fi fost acceptată de alegători, potrivit primelor tendințe publicate de Institutul gsf.bern.

Un rezultat „dureros pentru stânga și pentru sindicate”

După două încercări eșuate în 2004 și 2017, Berna ar trebui să adune astfel suficiente voturi pentru a „stabiliza” sistemul elvețian de asigurări la bătrânețe, care este supus unei presiuni enorme pe măsură ce speranța de viață crește și uriașa generație baby-boomer ajunge la vârsta de pensionare.

Cea mai controversată parte a reformei prevede că, la fel ca bărbații, femeile trebuie să lucreze până la vârsta de 65 de ani înainte de a putea solicita o pensie completă. Cu un an mai mult decât în prezent.

În schimb, susținătorii unei propuneri de interzicere a creșterii intensive a animalelor, care ar fi eradicat practic fermele într-o țară încă foarte rurală, au eșuat, potrivit calculelor gfs.bern publicate imediat după închiderea urnelor la prânz.

Parlamentul a aprobat anul trecut măsurile cheie ale reformei pensiilor, care includea și o creștere a TVA (adoptată duminică cu 56%), dar partidele de stânga și sindicatele au denunțat o reformă „pe spatele femeilor” și au forțat organizarea unui referendum, scrie Le Point.

Rezultatul votului „este dureros pentru stânga și pentru sindicate, dar mai ales pentru oamenii în cauză”, a declarat Samuel Bendahan, consilier național al Partidului Socialist, la televiziunea publică RTS.

Opozanții reformei au subliniat discriminarea salarială care continuă să afecteze femeile și au susținut că nu este corect să se mărească vârsta de pensionare pentru femei fără a aborda mai întâi aceste inegalități. În 2020, femeile din Elveția au primit în medie pensii cu aproape 35% mai mici decât bărbații, potrivit Ministerului elvețian al Economiei.

author avatar
Tudor Borcea
386 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger