AcasăȘTIRI EXTERNEFBI: Patru agenți ai Iranului au planificat răpirea unei jurnaliste din New...

FBI: Patru agenți ai Iranului au planificat răpirea unei jurnaliste din New York

FBI: Patru agenți ai Iranului au planificat răpirea unei jurnaliste din New York

Justiția americană a anunțat marți, 13 iulie, că a inculpat patru „agenți iranieni de informații” pentru planificarea răpirii unei jurnaliste și militante de origine iraniană din SUA, Masih Alinejad, care a confirmat că a fost ținta vizată.

Cei patru agenți iranieni căutau din „iunie 2020” să răpească „o scriitoare și jurnalistă care a evidențiat încălcările drepturilor omului comise de guvernul din Iran”, a declarat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat.

 

Plănuiseră „să-și ducă victima cu forța în Iran, unde soarta ei ar fi fost, în cel mai bun caz, incertă”, a declarat procurorul Audrey Strauss.

Nefiind menționată în comunicat, activista feministă Masih Alinejad, aflată în spatele mișcării anti-văl Islamic în Iran, a declarat că a fost ținta acestui proiect de răpire.

„Mulțumesc FBI-ului pentru că dejucat planul informațiilor iraniene de a mă răpi”, a spus ea pe Twitter, filmându-se în fața unei ferestre de unde se vede o mașină de poliției. Potrivit lui Alinejad, mașina este parcată în fața casei sale de două săptămâni.

Răpire pe mare

Din Statele Unite, unde s-a stabilit Masih Alinejad critică regimul iranian și politicile sale și a primit sprijinul unor vedete precum Meryl Streep, căreia i s-a alăturat pe scenă la o conferință privind drepturile femeii, în 2016.

„În ochii regimului iranian, orice femeie care luptă pentru drepturile sale fundamentale este o infractoare”, a spus ea, în aprilie anul trecut, într-un mesaj video adresat Parlamentului suedez, scrie Boursorama.

Agenții iranieni căutau o modalitate de a o transporta pe jurnalistă în afara Statelor Unite, unul dintre ei informându-se despre „vedete rapide”, ambarcațiuni de mare viteză, care oferă „o evacuare marină autonomă” din New York, precum și despre și o călătorie pe mare între New York și Venezuela, o țară care menține „relații de prietenie cu Iranul”.

Rețeaua viza și alte victime

Această rețea, descoperită de FBI, a vizat și alte victime care trăiesc în special „în Canada, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite”, împotriva cărora încercaseră să desfășoare aceleași mijloace de supraveghere, potrivit procurorilor.

Cei patru agenți sunt Alireza Shavaroghi Farahani, Mahmoud Khazein, Kiya Sadeghi și Omid Noori. Un al cincilea Iranian, care locuiește în California, Niloufar Bahadorifar, este suspectat că a participat la finanțarea acestui proiect.

„Fiecare persoană din Statele Unite trebuie să fie liberă de orice hărțuire, amenințări și vătămări fizice din partea puterilor străine”, a declarat procurorul Mark Lesko.

Călăii jurnaliștilor

Iranul este considerată una dintre cele mai represive țări pentru jurnaliști și exercită un control „implacabil” al informațiilor conform ONG-ului Reporters Sans Frontières , care a plasat-o pe locul 174 din 180 în clasamentul său al libertății presei în 2021.

„Această represiune împotriva libertății de informare nu se limitează la interiorul țării”, spune RSF, care estimează că din 1979 cel puțin 860 de jurnaliști au fost „arestați, reținuți sau executați de autoritățile de la Teheran”.

Iranul deține mai mult de 12 occidentali – posesori de pașapoarte iraniene în cea mai mare parte – în închisoare sau în arest la domiciliu, precum cercetătoarea franco-iraniană de la Sciences Po Fariba Adelkhah, încarcerată de doi ani.

author avatar
Tudor Borcea