AcasăȘTIRI EXTERNEFără măști de protecție în aeroporturi și avioane în UE. Când va...

Fără măști de protecție în aeroporturi și avioane în UE. Când va intra în vigoare măsura

aeroportMinorii care au împlinit 16 ani ar putea călători în străinătate neînsoţiţi de un adult. În ce condiții

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a anunțat miercuri că va ridica, începând de luni, cerința de a purta mască pe aeroporturile și la bordul aeronavelor din UE, ca urmare a pandemiei Covid-19.

„Începând de săptămâna viitoare, măștile nu vor mai fi obligatorii pentru călătoriile cu avionul”, a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky, într-un comunicat. Această decizie „reprezintă un pas important în direcția standardizării transportului aerian”.

Germania nu renunță la mască

În ciuda deciziei EASA, Germania, cea mai mare economie și cea mai populată țară din UE, a indicat că nu intenționează să elimine cerința de a se purta o mască la bordul aeronavelor sale. Compania sa aeriană Lufthansa și aeroportul său din Frankfurt sunt lideri în Europa în categoria lor.

„Obligația de a folosi măști în avioane rămâne în vigoare pentru toate zborurile interne, precum și pentru zborurile care decolează și aterizează în Germania”, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Ministerului german al Sănătății, Hanno Kautz, scrie Boursorama.

EASA a explicat că masca facială rămâne una dintre cele mai bune măsuri de protecție împotriva transmiterii Covid-19, în special pentru persoanele vulnerabile, și că regulile privind măștile în special „vor continua să varieze între companiile aeriene și după această data” de lunea viitoare.

În general, pasagerii ar trebui „să se comporte în mod responsabil și să respecte alegerile celor din jur”, spune EASA: cu alte cuvinte, un pasager „care tușește și strănută ar trebui să ia în considerare cu tărie purtarea unei măști de față, pentru a-i liniști pe cei care stau în apropiere”.

Rexarea restricțiilor și apetitul pentru călătorii

Principala asociație mondială a companiilor aeriene, Iata, a salutat noul protocol al EASA, care, potrivit lui Willie Walsh, directorul general al asociației, oferă călătorilor „libertatea de a alege dacă să poarte sau nu o mască”. Relaxarea regulilor de protecție a sănătății vine în contextul în care apetitul europenilor pentru călătorii, redus în cei doi ani de pandemie, se intensifică.

Pentru vară, organismul european de supraveghere a traficului aerian, Eurocontrol, prevede un nivel de până la 95% din cel din 2019, rezervările mergând bine în ciuda războiului din Ucraina, a șocului petrolier și a inflației.

author avatar
Tudor Borcea
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger