AcasăȘTIRI EXTERNE„Fără marfă nu există comerț”: Covidul și Brexitul au golit rafturile englezilor

„Fără marfă nu există comerț”: Covidul și Brexitul au golit rafturile englezilor

Lipsurile care  afectează afacerile din Marea Britanie se observă și în supermarketuri, consecințe ale pandemiei și ale Brexitului.

„Am decis deja să ne reducem stocul din cauza Covid, dar acum avem probleme cu aprovizionarea cu anumite produse, deoarece acestea pur și simplu nu sunt disponibile”, deplânge Satyan Patel, patronul unui minimarket din centrul Londrei.

“Magazinul său afișează rafturi pe jumătate goale. Am rămas fără băuturi răcoritoare și apă mineral Evian. Situația durează de trei săptămâni. Fără marfă nu există comerț. Cu rafturi goale ca acestea, nimeni nu va intra în magazine”, a declarat el pentru AFP.

Companiile britanice sunt afectate de câteva luni de probleme de aprovizionare care ar putea influența redresarea economică.

Deși pandemia a perturbat lanțurile de aprovizionare peste tot, penuria de mărfuri  este amplificată în Regatul Unit de efectele Brexitului, care complică intrarea lucrătorilor europeni.

Mulți dintre ei s-au întors în țara lor de origine în timpul crizei sanitare, iar unii nu s-au mai întors. De exemplu, ar exista un deficit de 100.000 de șoferi de camioane.

Potrivit principalei organizații patronale din țară, Confederația industriei britanice (CBI), „ar dura cel puțin 18 luni pentru a pregăti suficient șoferi de camioane” pentru a pune capăt problemelor de aprovizionare. Organizația solicit guvernului Johnson să fie mai flexibil în politica sa de migrație.

Între timp, companiile de transport rutier concurează pentru bonusuri sau creșteri salariale în încercarea de a atrage sau reține șoferii de camioane.

E posibil ca aceste recompense să ducă la creșterea prețurilor, spune Ryan Koningan,  manager de proiect în City of London, menționând că cele mai mari lipsuri sunt “produsele de zi cu zi”.

Și în ultimele săptămâni, lipsa a afectat companiile emblematice: McDonalds, pub-urile Wetherspoon sau foarte recent Coca Cola și Ikea.

Atâtea exemple care pun guvernul sub presiune pentru a evita ca Marea Britanie să ajungă cu rafturi goale în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
305 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger