AcasăȘTIRI EXTERNEFără gaz rusesc în 2023, criza energetică din Europa va fi și...

Fără gaz rusesc în 2023, criza energetică din Europa va fi și mai gravă. Avertismentul Qatarului pentru Bruxelles

Fără gaz rusesc în 2023, criza energetică din Europa va fi și mai gravă. Avertismentul Qatarului pentru Bruxelles / Foto: printscreen

Dacă Europa ar înceta să mai primească gaz rusesc anul viitor, criza energetică ar deveni și mai gravă decât este în acest an, a declarat ministrul  Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi.

„Pentru că depozitele sunt pline acum, iarna va fi bine. Cu toate acestea, refacerea rezervelor anul viitor va fi o problemă”, a estimat oficialul qatarez.

Resursele regenerabile nu sunt fezabile

Saad al-Kaabi prezice că aceste probleme ar putea dura chiar până în 2025. Numeroase țări europene discută cu Qatarul despre furnizarea de gaz natural lichefiat (GNL), din care țara din Orientul Mijlociu este cel mai mare exportator mondial. Cu toate acestea, o mare parte din această cantitate este destinată Asiei prin contracte pe termen lung.

Anul trecut, aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz au fost transportați din Rusia către țările europene. Pentru a înlocui această cantitate, ar fi nevoie de 112 milioane de tone de GNL pe an, aproape o treime din cantitatea disponibilă anual.

Cu toate acestea, Qatar nu este în măsură să își mărească producția în următorii ani. Abia în 2025 va fi din nou disponibil mai mult gaz, atunci când un nou proiect va începe producția. Apoi, în 2027, va fi disponibilă o cantitate și mai importantă.

Pentru Al-Kaabi, discuțiile actuale despre eliminarea completă a gazului și utilizarea în schimb a surselor regenerabile de energie nu sunt utile. „Investitorii în sectorul gazier au în vedere 25, 30, 40 de ani pentru a-și recupera banii. Dacă guvernele nu sprijină acest lucru, va fi dificil pentru investitori să intervină”, scrie La Libre.

În ultimele luni, Europa a cheltuit mulți bani pentru a-și umple rezervele de gaze. A făcut acest lucru prin cumpărarea de GNL de pe piața liberă, ceea ce a dus la o creștere bruscă a prețurilor. Prin urmare, Europa a devenit o regiune căutată de vânzătorii de GNL pentru a-și trimite navele-cisternă.

Totuși, deoarece stocurile sunt acum pline, aceste nave nu mai pot descărca încărcăturile, relatează ziarul economic german Handelsblatt. Peste 35 de nave așteaptă în largul coastei spaniole a Mediteranei. Riscul este ca aceste nave să decidă să se mute în altă regiune, cum ar fi Asia.

author avatar
Tudor Borcea
603 afisari

2 COMENTARII

  1. Funia spânzuratului trebuie dată cu puțin săpun ca să funcționeze eficace. Sancțiunile economice împotriva Russiei sunt bune înlocuitoare ale frânghiei. Propaganda antirusească funcționează pe post de săpun.

  2. Victorie si succes militar pentru Rusia impotriva viermilor nazisti ucraineni ,limbricul drogat Jeglensky si criminalii NATO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger