AcasăȘTIRI EXTERNEFantoma celui de-al doilea război mondial amenință existența unui sat elvețian

Fantoma celui de-al doilea război mondial amenință existența unui sat elvețian

Fantoma celui de-al doilea război mondial amenință existența unui sat elvețian

Trecutul sumbru al unui sat din cantonul Berna, Elveția, reapare în 2021 și ar putea să-i împingă pe cei 170 de locuitori în exil

Case cochete, pajiști ca-n reclame, aer curat, liniște, munți majestuoși … La prima vedere, Mitholz arată ca orice sat idilic elvețian.

Cea mai mare explozie non-nucleară din lume

Dar mai multe detalii atrag atenția unui vizitator mai atent. Unii pot, de exemplu, să fie surprinși de inscripțiile sinistre care împodobesc multe case: „Din groază, sunt reconstruită”, „Ceea ce a fost distrus într-o clipă nu se poate întoarce. Totuși, privim spre viitor cu speranță”.

În realitate, această comună alpină din cantonul Berna a fost scena unei tragedii cunoscute de toți elvetienii. În decembrie 1947, a explodat un gigantic depozit de muniții al armatei elvețiene, care a fost folosit în timpul celui de-al doilea Război Mondial, ascuns în munții dinmprejur.

O deflagrație care a fost calificată, la acea vreme, drept cea mai mare explozie non-nucleară din lume. Nouă persoane pieriseră, în timp ce patruzeci de case au fost distruse, arse și zdrobite de roci care zburau prin aer. Astăzi, o nouă tragedie  amenință  Mitholz.

3.500 de tone de muniție, rămase în munți

Și, dintr-un motiv întemeiat: dacă 3.000 de tone de muniție au explodat în 1947, ar mai exista încă 3.500 de tone ascunse în munții de deasupra comunei Mitholz. „Autoritățile ne spun că trebuie să le scoată de acolo. Noi toți trebuie să plecăm, a declarat un locuitor al acestei așezări cu doar 170 de suflete.

După un nou studiu geologic, Ministerul elvețian al Apărării a informat sătenii că prezența acestei muniții prezintă un risc pentru populație. Prin urmare, autoritățile intenționează să demilitarizeze locul. O muncă ce ar putea dura mai mult de zece ani, făcând din Mitholz un sat fantomă, scrie Le Point.

Evacuați în necunoscut

Deocamdată, fiecare casă este evaluată ca parte a unei proceduri de expropriere și autoritățile încearcă să găsească noi parcele sigure pentru a găzdui viitoare locuințe.

Dar nici un locuitor nu a primit încă o estimare a valorii proprietății lui sau o propunere de realocare. Ministerul Apărării se străduiește să calmeze furia locuitorilor din Mitholz, care, teoretic, ar trebui să se împacheteze în 2025. Pentru că, dacă unii se agață de visul lor de a reveni peste zece ani, cei mai vechi locuitori ai satului s-ar putea să nu-și mai vadă pământul niciodată.

author avatar
Tudor Borcea
463 afisari

1 COMENTARIU

  1. POVESTEA DROBULUI DE SARE !, CARE-I PROBLEMA ?,CUM AU FOST GESTIONATE TIMP DE 70 DE ANI ACELE MUNITII ?.
    AU CU CE PLATI ELVETIENII SA FIE SCOASE SI DEZAMORSATE ACELE MII DE TONE DE MUNITIE .
    VOR UN EXEMPLU DE IRESPONSABILITATE ?,VEZI MIILE DE TONE DE MUNITIE SI ARMAMENT DIN TRANSNISTRIA AL ARMATEI a 14-a RUSA, din cetatea TIGHINEI !!,
    CE-I IN ELVETIA ESTE UN MIZILIC !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger