AcasăȘTIRI EXTERNEFamilia lui George Floyd ridică pumnul la Biden. Năvală Black Lives Matter...

Familia lui George Floyd ridică pumnul la Biden. Năvală Black Lives Matter la Casa Albă

Familia lui George Floyd ridică pumnul la Biden. Năvală Black Lives Matter la Casa Albă/ Foto: Facebook

Bine catalizate de insurgenții Black Lives Matter, rudele afro-americanului George Floyd i-au dăscălit pe congresmeni să scoată o lege pentru „protejarea persoanelor de culoare”, după ce președintele SUA, deșcă veche în politică, le-a primit cu amabilitate la Casa Albă. Familiile polițiștilor uciși de infractori n-ar trebui și ele invitate?

Familia lui George Floyd a cerut marți Congresului SUA să „protejeze oamenii de culoare” adoptând o lege pentru reforma poliției, după o întâlnire extrem de simbolică cu președintele Joe Biden, la un an după moartea lui Floyd sub genunchiul unui polițist alb.

Întâi, clanul Floyd a luat în derizoriu simbolul țării unde trăiește – vulturul american – amestecându-l în politica Black Lives Matter: „Dacă puteţi face o lege federală pentru a proteja o pasăre, vulturul cu cap alb, puteţi face o lege federală pentru a proteja oamenii de culoare”, a spus unul dintre fraţii lui George, Philonise Floyd, referindu-se la acvila mascotă a Statelor Unite.

Domnul Biden „vrea ca legea să fie corectă, să aibă sens și să păstreze moștenirea lui George intactă”, a spus nepotul lui George Floyd, Brandon Williams.

Dar textul susținut de președinte și votat deja de camera inferioară rămâne blocat în Senat.

Pentru a încheia această vizită istorică, familia a ridicat pumnii și a scandat numele lui George Floyd, care a devenit simbolul „victimelor violenței poliției în Statele Unite” de la moartea sa, la 25 mai 2020, în la Minneapolis, în timpul arestării sale.

Agonia sa, filmată în direct, a provocat o mobilizare fără precedent. Cuvintele lui Floyd („Nu mai pot respira”) s-au transformat într-un strigăt de luptă împotriva „abuzurilor poliției”.

„Acum un an, am fost martor la o crimă”, a scris Darnella Frazier, adolescenta care a filmat arestarea lui Floyd, într-o postare pe Facebook, oferind dovezi care au condus la condamnarea polițistului Derek Chauvin, a cărui pedeapsă va fi anunțată la 25 iunie.

În momentul în care a părăsit Casa Albă pentru o scurtă vizită în fieful său din Wilmington (statul Delaware), Joe Biden s-a declarat „optimist” privind posibilitatea de a se ajunge în curând la un acord în Senat cu privire la un proiect de lege.

Biden laudă „curajul extraordinar” în fața „abuzurilor poliției”

Președintele SUA lăudase anterior „curajul extraordinar” al celor apropiați lui George Floyd, care au devenit portavoce în lupta împotriva „abuzurilor poliției” și apărătorii unei mari legi care îi poartă numele, ce ar trebui să aducă schimbări profunde în forțele de poliție.

Folosind cuvintele fiicei lui George Floyd, Gianna, care repetă că tatăl ei „a schimbat lumea”, Biden a asigurat: „A făcut-o”.

Familia Floyd se întâlnise anterior cu președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Capitoliu.

Rudele lui George Floyd s-au întâlnit apoi cu doi senatori, democratul Cory Booker și republicanul Tim Scott. Dar dacă pare să apară un consens între cele două tabere, discuțiile se împiedică de anumite detalii ale textului de lege.

„Black Lives Matter Plaza”

Familia s-a întâlnit mai târziu în „Black Lives Matter Plaza”, care a devenit un loc de adunare și de memorie în capitala americană, scrie Boursorama.

Există două justiții în Statele Unite, trebuie să ne unim și să corectăm această situație”, a spus Philonise Floyd. „Voi face tot ce trebuie să fac” pentru ca această lege să fie adoptată, a insistat el.

În timpul primului său discurs major în Congres la sfârșitul lunii aprilie, Joe Biden le-a cerut parlamentarior să adopte „George Floyd Justice in Policing Act” până la prima comemorare a morții sale.

„Calendarul pentru adoptarea legii nu va fi respectat”, a admis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Dezarmarea poliției

Textul votat în martie de Camera Reprezentanților prevede în special interzicerea tehnicii strangulării și vizează limitarea imunității largi („imunitate calificată”) de care se bucură ofițerii de poliție americani. Această modificare este punctul-cheie al negocierilor, republicanii fiind apărători ai protecției legale a forțelor de ordine.

Ales pentru imaginea unui om de dialog, capabil să găsească compromisuri cu republicanii, Joe Biden, care a fost senator multă vreme, știe că-și joacă o mare parte din capitalul său politic în acest dosar.

La nivel federal, „reforma poliției” tinde uneori să ia forma unei dezarmări pe șleau: unele localități experimentează, spre exemplu, dezarmarea agenților însărcinați cu securitatea rutieră.

Iar cei de la Black Lives Matter nu au cerut și o „reformă” a infractorilor.

În general, apărătorii „reformei poliției” motivează urgența acesteia după ce mulți afro-americani neînarmați au fost răniți sau uciși de polițiști, încercând să inducă ideea că oamenii în uniformă sunt cei care poartă vina.

author avatar
Tudor Borcea
363 afisari

2 COMENTARII

  1. Vorba la un pilot american militar ce a fost dat afara pt nesupunere .-Sub practica rasismului se marxizeaza toata america.

  2. Propun sa prinda toti vulturii cu cap alb din Sua si sa-i vopseasca la coafor in negru. La fel se va vopsi si vulturul de pe drapel. E rasism curat sa pui vulturi cu cap alb in fata negrilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger