Sancţiunile pe care nemţii le-au impus exporturilor de la ruşi, precum şi renunţarea la gazele asigurate de Kremlin, au determinat o reală criză energetică în Germania.
Guvernul de la Berlin, practic, s-a recunoscut învins în lupta pentru protejarea mediului, după ce a decis repornirea vechilor centrale pe cărbune, mai degrabă decât de a prelungi durata de viață a instalațiilor sale nucleare.
Germania va emite şi mai mult carbon
Centralele electrice din Germania au dificultăți suplimentare în aprovizionarea cu cărbune, pe fondul unei crize energetice care scapă de sub control, deoarece scăderea nivelului apei pe fluviul Rin se adaugă provocărilor de aprovizionare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Germania – care a experimentat deja creșterea emisiilor de carbon în ultimii doi ani – va emite și mai mult carbon în 2022. Doar pe baza emisiilor de carbon, cea mai logică variantă este opțiunea nucleară, conform ziare.com.
Cărbunele este de departe cel mai murdar dintre combustibilii fosili, responsabil pentru o cincime din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră – mai mult decât orice altă sursă unică – precum și pentru o combinație de poluanți atmosferici convenționali. Energia nucleară nu produce nimic din acestea.
Energia nucleară are riscuri
Bineînţeles, energia nucleară este departe de a fi lipsită de riscuri. Această sursă produce cu 99,8% mai puține decese pe unitatea de electricitate generată decât cărbunele, cu 99,7% mai puține decât petrolul și cu 97,6% mai puține decât gazul natural.
Este aproximativ echivalent la același standard cu cel eolian sau solar, cu capacitatea de a produce energie electrică cu bază fiabilă, care le lipsește acelor surse.