AcasăȘTIRI EXTERNEFake news corona, un test pentru UE

Fake news corona, un test pentru UE

Este vorba de primul raport al Comisiei Europene, făcut public la Bruxelles, în legătură cu amploarea campaniei de dezinformare dusă de Rusia și China, „o infodemie fără precedent” pe fundal de pandemie.

Conform proiectului documentului care va fi lansat de echipa Ursula von der Leyen, Bruxelles-ul trage “o adevărată alarmă împotriva falselor știri promovate de țări terțe cu scopul de a agrava impactul social asupra crizei și sănătății pentru a submina democrația”, scrie La Repubblica, oferind în avanpremieră detalii din raport. Executivul european propune o serie de contramăsuri, în esență bazate pe „sisteme de avertizare timpurie”  împotriva propagandei străine și colaborarea dintre guvernele UE la nivel G7, NATO și OMS. Scopul este „expunerea falsurilor” pentru a le elimina de pe Web și a construi o „contra narativă  la știrile inventate în cadrul strategiilor de destabilizare lansate de actori străini”. Infodemia este construită printr-un flux redundant de informații false care se răspândește cu viteză maximă pe rețelele de socializare într-o perioadă în care, din cauza blocajului, oamenii au fost mai prezenți pe Net urmărind știri. „Un fenomen menit să creeze confuzie, anxietate, neîncredere și compromiterea eficacității răspunsului în sănătatea publică”.

Potrivit Bruxellesului, în spatele infodemiei există o direcție a actorilor străini, în special a Rusiei și a Chinei, care creează campanii reale „menite să submineze democrația”, slăbind credibilitatea „instituțiilor europene, naționale și regionale”. Se vorbește despre „influență rău intenționată, manipulare și interferențe pentru a cauza vătămare”. Comisia a identificat sute de exemple (500 numai din Rusia cu intenție pro-Kremlin) și citează cazurile cele mai cunoscute publicului larg.  Campanii cu informații false despre sănătate, medicamente miraculoase sau indicații înșelătoare , cum ar fi cea conform căreia spălarea mâinilor ar fi inutilă împotriva virusului sau că virusul ar ucide doar persoanele în vârstă. La fel, teoriile conspirației bazate pe antenele 5G care răspândesc Covid-19.  Știrile false s-au transformat în credințe atât de răspândite în populație încât „pun în pericol mai multe vieți și pun în pericol eforturile de a gestiona pandemia”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger