AcasăȘTIRI EXTERNEFacturile și lipsa gazului clatină PIB-ul Germaniei. Alerta data de Deutsche Bundesbank...

Facturile și lipsa gazului clatină PIB-ul Germaniei. Alerta data de Deutsche Bundesbank înaintea iernii

Facturile și lipsa gazului clatină PIB-ul Germaniei. Alerta data de Deutsche Bundesbank înaintea iernii / Foto: printscreen

Germania a intrat într-o fază de „declin net, generalizat și de durată” al economiei sale, pe fondul creșterii facturilor la energie pentru întreprinderi, a anunțat banca centrală germană în buletinul său lunar publicat luni.

„Semnele de recesiune se înmulțesc” pentru economia germană și se datorează în principal „condițiilor generale de aprovizionare economică – în special aprovizionarea cu energie – care s-au deteriorat considerabil după războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat institutul monetar într-o notă pesimistă.

Lipsa gazului rusesc lovește PIB-ul

Inflația este în continuare în creștere – aproape 8% în august – iar incertitudinea legată de aprovizionarea cu energie și de costurile acesteia va afecta în special sectoarele „energo-intensive” care depind de gaz, afectând exporturile și investițiile acestora, „dar și consumul privat și furnizorii de servicii care depind de acestea”, explică Deutsche Bundesbank.

După încetarea livrărilor de gaz rusesc către Germania, de care această țară era dependentă în proporție de 55% înainte de războiul din Ucraina, situația aprovizionării cu acest combustibil fosil „va fi extrem de tensionată în lunile următoare”, avertizează banca, scrie France 24.

Atât de mult încât, după o creștere modestă de 0,1% în al doilea trimestru, PIB-ul ar trebui „să scadă semnificativ în trimestrul al patrulea” și „probabil în primul trimestru al anului viitor”, potrivit institutului monetar, care nu avansează cifre precise.

Se spune că o recesiune tehnică are loc dacă economia scade timp de două trimestre la rând. Președintele influentei bănci centrale a Germaniei, Joachim Nagel, a făcut o prognoză similară la începutul lunii septembrie, afirmând că o recesiune este „posibilă” la sfârșitul acestui an și la începutul anului 2023, „o serie de factori” indicând acest scenariu.

Unul dintre cele mai importante institute economice germane, IFO, din Munchen, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă la o recesiune tehnică în primul trimestru din 2023, cu o scădere de 0,4% a PIB-ului, după un declin de 0,2% așteptat în trimestrul patru din 2022.

author avatar
Tudor Borcea