AcasăȘTIRI EXTERNEFacturi uriașe la energie și scumpiri explozive. Germanii ar putea plăti 10...

Facturi uriașe la energie și scumpiri explozive. Germanii ar putea plăti 10 euro pentru o pâine

Facturi uriașe la energie și scumpiri explozive. Germanii ar putea plăti 10 euro pentru o pâine / Foto: printscreen

Facturile uriașe la electricitate și gaze amenință cu falimentul din ce în ce mai multe afaceri din Germania. Ministrul Economiei promite ajutoare dar, deocamdată, ce este sigur este doar creșterea prețurilor.

Tobias Plaz conduce o brutărie din Eutingen, un sat la sud-vest de Stuttgart, o afacere de familie care funcționează încă din din 1890. Însă de acum Plaz nu știe cum se va descurca.

Facturi ucigașe la gaze

Luna trecută, furnizorul de gaz l-a anunțat că prețul pe kilowatt a crescut de la aproape 10 cenți la aproximativ 35 de cenți. În loc de 721 de euro lunar gazul va costa 2588 euro lunar.   Este valabil și pentru alte brutării și patiserii din Germania, unde furnizorii de energie cer prețuri atât de mari încât antreprenorii se întreabă cum vor putea acoperi costurile, scrie stiridispora.

Eckehard Vatter, proprietarul unui lanț de brutării cu 430 de angajați și 35 de puncte de desfacere, va trebui să achite lunar peste 75.000 €, factura la gaz. Până acum gazul costa în jur de 5.800 de euro pe lună.

„Astăzi stingem lumina și mâine cuptorul?”

Vatter și mulți alți producători în domeniul panificației din Hanovra au protestat. Aproximativ 1000 de antreprenori și angajați au ieșit în stradă. În multe brutării, de câteva zile încoace, vânzătorii servesc cu lumina stinsă pentru a sensibiliza clientela. „Astăzi lumina și mâine cuptorul?” este sloganul acestei acțiuni.

Fără energie cuptoarele nu funcționează. Cum vor proceda brutarii pentru a face față costurilor? Vor vinde chifla cu 5 euro, pâinea cu 10 euro? Brutarii sunt siguri că și-ar pierde clienții. Conform Asociației centrale a producătorilor din sectorul panificației, multe firme se vor închide dacă statul nu va acorda subvenții, mai scrie sursa citată.

Pachetul de măsuri adoptat de către guvernul de la Berlin este destinat, în mare parte, populației, nu firmelor. 95 de miliarde de euro vor fi alocate pentru a-i ajuta să facă față exploziei prețurilor la energie. Coaliției aflate la guvernare (SPD, Grünen și FDP) i-a luat mai mult timp până să realizeze că nici economia nu va putea trece prin criză fără ajutor.

author avatar
Tudor Borcea
249 afisari

4 COMENTARII

  1. m a n i p u l a r e de presa , ce rau o duc germanii si ce bine o duc romanii . la noi sint preturi ca in germania si salarii de 7 ori mai mici , asa ca nu pling deloc de grija lor

  2. Aha decidaca se face 10euro painea probabil ca se scumpeste si lipia pentru kebab….acum Soros o sa umfle din nou barcile gonflabile si-i trimite pe migrantii AlQaida inapoi in Afghanistan….hai baietei zuruck la Kabul…ca lipia chinezeasca e la pret cu discount…allahu akbarrrr….ha ha adunarea la Osama fuga mars…ein zwei polizei…ha ha

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger