Gigantul petrolier din Franța, TotalEnergies, a anunțat joi că profitul său din trimestrul al treilea a crescut cu 43%, la 6,6 miliarde de dolari, comparativ cu același trimestru din 2021, beneficiind de prețurile record la gaze, care au crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina.
În plină dezbatere privind superprofiturile companiilor energetice pe fondul crizei climatice și în timp ce clasa politică franceză dezbate o eventuală taxă, TotalEnergies a obținut deja în nouă luni mai multe profituri decât anul trecut: 17,3 miliarde de dolari, față de 16 miliarde de dolari în tot anul trecut.
Ministrul Economiei: „Ar trebui să fim cu toții mândri”
„Cu atât mai bine, a spus ministrul Economiei, Bruno le Maire. „Ar trebui să fim cu toții mândri că avem o mare companie energetică franceză precum Total”, a declarat ministrul, subliniind că veniturile sale permit „să plătească o reducere la carburanți” automobiliștilor francezi și „să crească salariile angajaților Total”.
Grupul a anunțat un al 13-lea salariu pentru toți angajații săi din întreaga lume și tocmai a semnat un acord de majorare a salariilor în Franța cu două sindicate majoritare, după o grevă îndelungată în rafinăriile sale, care continuă să creeze penurii de combustibil în benzinăriile franceze. Două dintre unitățile grupului au rămas în grevă joi, la apelul sindicatului CGT, scrie Ouest-France.
„Noi profituri obscene”
Într-un comunicat transmis în avans miercuri, organizația internațională de mediu 350.org a denunțat „noile profituri obscene” ale TotalEnergies „în detrimentul oamenilor și al planetei”, subliniind că grupul „responsabil de unele dintre cele mai distructive proiecte de exploatare a combustibililor fosili de pe planetă” continuă să „profite fără milă de pe urma războiului din Ucraina”.
Petrolul și gazele naturale au reprezentat un impuls major pentru profiturile grupului. Prețul mediu al gazului natural lichefiat (GNL), pe care TotalEnergies se bazează de mai mulți ani, a crescut cu 50% față de trimestrul al doilea, în timp ce Europa, privată de gaz rusesc, a încercat să-și umple rezervele pentru iarnă.
Pentru lunile următoare, grupul mizează pe susținerea prețului petrolului, în special pe decizia țărilor OPEC + de a reduce cotele de producție cu 2 milioane de barili pe zi, și pe prețul gazelor „care ar trebui să rămână ridicat, determinat de necesitatea de a importa GNL în Europa pentru a înlocui importurile de gaze rusești”.