Australienii s-au trezit joi dimineață pentru a afla că paginile de Facebook ale site-urilor de știri locale și internaționale nu erau disponibile. Blocarea conținutului de pe platformă vine ca reacție la o propunere legislativă care ar face Facebook și Google să negocieze cu companiile media și să plătească pentru conținutul de pe rețelele sociale. Dar faptul că un gigant media corporativ poate întrerupe accesul la toate știrile ilustrează puterea pe care aceste organizații o au acum asupra oamenilor.
Guvernul australian a criticat vehement mișcarea companiei, premierul Australiei de Vest, Mark McGowan, a acuzat Facebook că se comportă precum un regim totalitar. Facebook amenințase că va bloca accesul la știrile australiene, mai degrabă decât să-l plătească în conformitate cu Codul de negociere propus de News Media. Mai multe pagini guvernamentale care vizau serviciile de sănătate și urgență au fost și ele blocate. „Acesta este un atac asupra unei națiuni suverane”, a declarat ministrul Sănătății, Greg Hunt.În jur de 17 milioane de australieni accesează rețeaua socială lunar.“Facebook a afirmat ulterior că a fost o greșeală și multe dintre aceste pagini sunt acum din nou online”, potrivit BBC. “Ideea că o companie poate tăia știrile pentru toată lumea sau poate decide că oamenii vor vedea doar un tip de știri cu care sunt de acord ar fi ca o corporație care controlează toate canalele TV și radio și pur și simplu oprește toate știrile într-o zi”, notează The Jerusalem Post. „Răspunsul Facebook pentru a pedepsi australienii și mass-media australiană arată că s-a dezvoltat acum o adevărată strategie care probabil va determina dacă democrațiile occidentale vor supraviețui în acest secol. Asta pentru că giganții rețelelor sociale nu fac acest lucru regimurilor totalitare. Acestea își pot reglementa propriile mijloace de informare și pot face astfel încât oamenii să vadă doar propagandă din Iran, China, Rusia sau Turcia. Între timp, în Australia, oamenii nu pot vedea mass-media unei democrații”. Deși Facebook și Australia pot ajunge la un compromis, acesta este un incident cu simbolistică aparte, care arată cum poate Big Tech să-și pună în practică amenințările, doar printr-un singur click.
FB o poti controla si pe soacra mea te rog
Controlează si vecina să i vină ciclu.
No mare cazna sa intri pe ziaru respectiv.
FB nu face altceva decat ce vrea pe platforma ei. Taie ce vrea taie stirile ce vrea taie politicienii cei vrea alti nu. Taie comenturile ce vrea. Cine poate spune ce ziar da ce ziar nu? Ce e fake ce nu?
Nu controleaza lumea ,baietel autor,controleaza doar cretinii frustrati si tineretul deja spalat pe creier.Eu nu folosesc asa ceva si sunt bine mersi.Cand am timp citesc o carte .