AcasăȘTIRI EXTERNEF-35, mărul discordiei între Israel și Emirate

F-35, mărul discordiei între Israel și Emirate

Ginerele lui Trump, Jared Kushner, a vizitat baza aeriană Al Dhafra din apropiere de Abu Dhabi, unde sunt staționate avioanele de luptă americane F-35, pe care Emiratele Arabe Unite doresc să le achiziționeze. Dar Israelul, noul lor partener, nu vrea.

Kushner s-a întâlnit la Neom, în nord-vestul Arabiei Saudite, cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de „MBS”, cu care a vorbit despre „reluarea negocierilor dintre palestinieni și israelieni”. Reuniunea are loc în momentul în care Abu Dhabi și statul ebraic au anunțat pe 13 august un acord pentru normalizarea relațiilor lor. Israelul, care a primit livrări de F-35 în ultimii ani, a negat că acordul depinde de vânzarea aeronavelor americane stealth către Emirate. Dar realitatea e alta. Din punct de vedere istoric, Israelul s-a opus vânzării F-35 către alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania și Egiptul (țări cu care a semnat acorduri de pace), deoarece vrea să își mențină superioritatea tehnologică cu orice preț și să-și păstreze statutul de invincibilitate construit de-a lungul anilor în conflictele armate din regiune.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat asupra faptului că acordul EAU nu include o clauză privind F-35, spunând că a primit „garanții” din partea Statelor Unite că armata țării sale(Tzahal) va păstra acest statut. Este politica “avantajului militar calitativ”(QME), aplicată aliaților SUA încă din anii 1960. Kushner a asigurat că America intenționează să mențină acest avantaj „în timp ce avansează relațiile militare cu Emiratele Arabe Unite”, precizând că subiectul va fi discutat în următoarele săptămâni. Baza Al Dhafra, cea mai mare din Emirate, găzduiește avioane ale forțelor americane și franceze, și a fost prima  din Orientul Mijlociu în care a fost desfășurate F-35, în 2019.

Dacă Emiratele sunt prima țară din Golf care și-a normalizat relațiile cu Israelul, vecinii săi au creat tot mai multe legături publice în ultimii ani cu statul ebraic din interese economice și de securitate, dar și din o dușmănie comună față de Iran. Primindu-l pe Kushner și consilierul american pentru securitate națională Robert O’Brien la baza aeriană, generalul-maior emirat Falah Al Qahtani și-a prezentat țara ca partener de încredere într-o regiune „complexă și instabilă”. O luptă pentru F-35 ar putea fi primul obstacol în luna de miere a celor doi noi parteneri.

Dacă Netanyahu s-a opus în mod clar ca Emiratele să fie următorul pe lista cumpărătorilor( și a făcut-o de față cu șeful diplomației americane, Mike Pompeo), ministrul de stat al Afacerilor Externe din EAU, Anwar Gargash, a afirmat totuși că întrebarea este „pe masă”, reamintind că Abu Dhabi și-a exprimat interesul pentru F-35 timp de șase ani. Pentru Yoel Guzansky, analist la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel, problema se află într-adevăr în centrul acordului Israel-Emirate, văzut ca o realizare a administrației Trump.”Fără posibilitatea de a cumpăra F-35, EAU nu ar fi semnat acordul de normalizare „, a declarat el pentru AFP.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger