AcasăȘTIRI EXTERNEF-35. Emiratele amenință SUA cu ruperea unui contract de 23 de miliarde...

F-35. Emiratele amenință SUA cu ruperea unui contract de 23 de miliarde de dolari

F-35. Emiratele amenință SUA cu ruperea unui contract de 23 de miliarde de dolari

Emiratele Arabe Unite amenință să se retragă dintr-un acord de miliarde de dolari pentru cumpărarea de avioane americane F-35, drone Reaper și alte muniții avansate, au semnalat oficialii SUA, în ceea ce ar fi o bulversare majoră între cei doi aliați, din ce în ce mai în dezacord asupra rolului Chinei în Golf.

Pentru Statele Unite nu este contractul secolului, ci cel al anului. Emiratele Arabe Unite au amenințat că vor reexamina un acord de 23 de miliarde de dolari pentru achiziționarea a 50 de avioane de luptă F-35, 18 drone Reaper și alte tipuri de armament.

Cât costă protecția de spionajul chinez?

Emiratele, unul dintre principalii aliați ai Washingtonului în Golf, și-au exprimat de multă vreme interesul pentru achiziționarea de F-35 și au primit undă verde de la administrația Trump în schimbul normalizării relațiilor cu Israel, în august 2020.

Însă motivul punerii în discuție a comenzii pare a ține indirect de tensiunile dintre SUA și China, Abu Dhabi considerând că exigențele de securitate pe care SUA le-a definit pentru „a proteja echipamentele de apărare de înaltă tehnologie de spionajul chinez ar fi prea oneroase”.

„Emiratele Arabe Unite au informat Statele Unite că vor suspenda discuțiile pentru achiziționarea F-35”, a declarat un oficial din Emirate într-un comunicat. „Cerințele tehnice, restricțiile operaționale suverane și analiza cost/beneficiu au condus la o reevaluare”.

Garantarea „superiorității” militare a Israelului

SUA sunt încă „pregătite” să-și vândă avioanele de luptă F-35 Emiratelor Arabe Unite, a declarat miercuri, 15 decembrie, șeful diplomației americane, Antony Blinken. Întrebat despre natura condițiilor americane care nemulțumesc regatul petrolier, Blinken nu a răspuns în mod specific, limitându-se la a menționa necesitatea „garantării” că Israelul își păstrează „superioritatea” tehnologică militară în Orientul Mijlociu.

„Așa că am vrut să ne asigurăm că putem efectua o analiză amănunțită a tuturor tehnologiilor vândute sau transferate altor parteneri din regiune, inclusiv Emiratelor”, a explicat el.

Aleșii Partidului Democrat al președintelui american Joe Biden au încercat, în zadar, să blocheze vânzarea, argumentând în special participarea Emiratelor la ofensiva din Yemen a coaliției conduse de Arabia Saudită.

Oficialii americani sunt, de asemenea, din ce în ce mai preocupați de implicarea Chinei cu acest aliat american, în special în ceea ce privesc lucrările într-un port din apropierea capitalei Abu Dhabi, scrie AFP. Relațiile dintre Emirate și SUA au fost zdruncinate în această primăvară, când agențiile de informații americane au aflat că China construia în secret ceea ce bănuiau că este o instalație militară în acest port.

Golful, curtat și de europeni

Amenințarea de a anula contractul vine la mai puțin de două săptămâni după ce guvernul Emiratelor Arabe Unite a semnat un acord cu Franța pentru achiziționarea a 80 de avioane de luptă Rafale și o duzină de elicoptere militare. Acordul de aproape 20 de miliarde de dolari cu guvernul francez sugerează că Emiratele caută parteneri de securitate în altă parte.

Administrația Biden a lansat o campanie viguroasă pentru a-și convinge aliații să nu se apropie prea mult de China în probleme de securitate. Țări precum Emiratele Arabe Unite care au legături economice strânse cu China își extind, de asemenea, legăturile de securitate, iar oficialii americani cred din ce în ce mai mult că guvernul chinez reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA prin activitățile sale în aceste țări.

Eșecul acordului ar alimenta percepția în Orientul Mijlociu și în alte părți că rolul Americii ca furnizor de securitate ales al regiunii s-a micșorat.

author avatar
Tudor Borcea
523 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger