AcasăȘTIRI EXTERNEF-16 pentru Ucraina. Zelenski, lăsat cu ochii la cer și de Polonia...

F-16 pentru Ucraina. Zelenski, lăsat cu ochii la cer și de Polonia / „Subiectul nu există”

F-16 pentru Ucraina. Zelenski, lăsat cu ochii la cer și de Polonia / „Subiectul nu există” / Foto: printscreen

Subiectul unui eventual transfer de avioane de luptă F-16 ale forțelor aeriene poloneze către Ucraina nu face obiectul niciunei „discuții oficiale”, a declarat marți, ministrul adjunct al Apărării, la o zi după ce Statele Unite au refuzat să livreze aceste aparate Kievului.

„Pentru moment, nu există nicio discuție oficială despre transferul de avioane F-16 poloneze” către Ucraina, a declarat Wojciech Skurkiewicz, adăugând: „subiectul nu există”. Polonia are 48 de avioane de luptă F-16 fabricate de SUA.

„În coordonare cu partenerii NATO”

Declarațiile adjunctului apărării poloneze vin după cele ale șefului guvernului, Mateusz Morawiecki, care a subliniat luni că „toți pașii noștri pentru întărirea forțelor de apărare ale Ucrainei, îi coordonăm cu partenerii noștri din NATO”.

„Așa cum s-a întâmplat acum câteva luni cu MiG-urile, orice nouă forță aeriană va fi înființată și, în cele din urmă, transferată în urma consultării cu țările NATO. Vom acționa în deplină coordonare”, a spus el, scrie Le Figaro.

Luni, președintele american Joe Biden a respins categoric ideea de a trimite aceste avioane de luptă americane F-16 în Ucraina. „Nu”, a răspuns președintele american când a fost întrebat de un reporter la Casa Albă despre posibilitatea de a furniza avioanele pe care le cer liderii ucraineni.

De partea europeană, Germania a respins deja categoric ideea trimiterii de avioane de vânătoare, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a estimat prudent că „prin definiție, nimic nu este exclus”, asigurând totodată că ucrainenii nu au făcut până acum nicio cerere în acest sens.

Președintele francez s-a întâlnit și cu premierul olandez Mark Rutte, care a lansat deja ideea trimiterii de F-16 în Ucraina, subliniind că nu există un „tabu” pe această temă, dar că ar fi „un mare pas”.

După promisiunile Occidentului privind livrarea de tancuri grele, președintele Zelenski a cerut și avioane de luptă pentru a se apăra de invazia rusă

author avatar
Tudor Borcea