AcasăȘTIRI EXTERNEExtremismul musulman: Asia de Sud-Est devine zonă de foc pentru creștini

Extremismul musulman: Asia de Sud-Est devine zonă de foc pentru creștini

Extremismul musulman: Asia de Sud-Est devine zonă de foc pentru creștini/Foto: Facebook

Atacul sinucigaș de duminică, la catedrala Inima Sacră a lui Iisus din Makassar, Indonezia, se înscrie pe o lungă listă de terorism anti-creștin în Asia.

Simbolistica atentatului din Makassar, soldat cu cel puțin 14 răniți, este clară: creștinii trebuie intimidați și loviți, și nu oricum, ci cu ocazia marilor sărbători ale creștinătății, în acest caz Duminica Floriilor pentru catolici.

În Asia de sud-est creștinii sunt mai puțini decât în alte zone de pe glob. Adesea minoritari, numărul lor este totuși de ordinul a zeci de milioane în unele țări din această parte a lumii. Ceea ce nu înseamnă însă că ei sunt protejați. Dimpotrivă.

Precedente însângerate

Nu pentru prima dată în ultimii ani când creștinii au fost atacați în regiune. Nici măcar în Indonezia. În mai 2018, o familie de șase persoane, din care două fete în vârstă de 9 și 12 ani și doi băieți în vârstă de 16 și 18 ani, apropiată de mișcarea islamistă, au declanșat bombe împotriva a trei biserici din Surabaya, al doilea oraș al țării, ucigând peste zece credincioși.

Atacul de duminică reamintește de atacurile de Paște din 2019 din Sri Lanka. La 21 aprilie, în urmă cu doi ani, peste 250 de persoane au murit într-o serie de opt atacuri teroriste islamiste, la interval de câteva ore, dar coordonate. Țintele erau cetățeni occidentali, dar și creștini, deoarece bisericile aglomerate au fost atacate.

Anterior, în ianuarie 2019, o catedrală din insula Jolo, în Filipine, fusese atacată. Cel puțin 27 de oameni au pierit în acest atentat. Insula Jolo a fost mult timp o bază pentru islamiști, inclusiv pentru cei din gruparea teroristă Abu Sayyaf.

O triadă a amenințărilor

Pentru fundația internațională Aid to the Church in Need, citată în La Croix, creștinii din Asia de Sud sunt sub presiunea unei „triade de amenințări: extremismul musulman, naționalismul agresiv și regimurile autoritare”.

În principalele cazuri citate, terorismul islamist este cauza. Indonezia, în acest caz, este adesea rezumată ca fiind „cea mai mare țară musulmană din lume”: este adevărat. Dar din cei 240 de milioane de locuitori, peste 20 de milioane sunt creștini. Tradiția toleranței din Indonezia a fost pusă la încercare în ultimii ani prin dezvoltarea curentelor islamice conservatoare și chiar extremiste, iar minoritățile religioase, creștinii, dar și budiștii și hindușii sunt îngrijorați de coexistența religioasă.

„Concurența” cu alte religii nu este singura cauză. În Filipine, o țară cu 91 de milioane de locuitori, dar aproape total creștină (90%) și catolică (80%), credincioșii sunt, de asemenea, victime ale populismului președintelui Rodrigo Duterte, reamintește La Croix.

Duterte nu omite să-i atace verbal pe credincioși, pe fondul unui naționalism care pune presiune pe creștini. La fel în India, unde prim-ministrul Narendra Modi conduce o politică naționalistă hindusă.

Apocalipsa după ISIS

Pe de altă parte, regimurile dictatoriale din China și din Coreea de Nord îngreunează viața credincioșilor în general și a creștinilor locali în special. Același lucru este valabil și pentru regimurile comuniste sau postcomuniste din Vietnam și Laos.

Prezența populațiilor creștine în Orientul Apropiat și Mijlociu este foarte veche: se întoarce la originile creștinismului. Ea a revenit în prim-planul știrilor la începutul anilor 2010, când gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS sau Daesh) a pus stăpânire în Siria și Irak, islamiștii persecutându-i și masacrându-i pe creștini.

În urma contraatacului Coaliției antiteroriste internaționale, gruparea jihadistă a pierdut din inensitate dar combatanții ei, încă împrăștiați în zonă, sunt, cel puțin temporar, mult mai puțin activi.

Pentru Benoît de Blanpré, noul director al asociației Aid to the Church in Need, Asia de Sud-Est „este la ora actuală regiunea din lume care este cea mai expusă în materie de persecuții împotriva creștinilor, depășind Orientul Mijlociu în acest trist palmares”.

Dacă situația este și mai puțin alarmantă în Orientul Mijlociu, este și pentru că comunitățile creștine s-au subțiat în urma persecuțiilor la care au fost supuse de jihadiști. Acești creștini din est au îngroșat și ei coloanele migranților care au încercat – și încă încearcă – să ajungă în Europa.

Papa Francisc, aflat recent în vizită în Irak, a deplâns dispariția aproape totală a creștinilor în anumite regiuni.

author avatar
Tudor Borcea
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger