AcasăȘTIRI EXTERNEExtinderea NATO: Suedia se pliază la cererile Turciei / Erdogan schimbă legile...

Extinderea NATO: Suedia se pliază la cererile Turciei / Erdogan schimbă legile la Stockholm

Extinderea NATO: Suedia se pliază la cererile Turciei / Erdogan schimbă legile la Stockholm / Foto: Facebook

Suedia va înăspri legea privind terorismul, pe fondul tensiunilor cu Turcia în legătură cu candidatura sa la NATO.

Suedia a declarat joi că va înăspri legile care reglementează apartenența la organizații teroriste, la câteva luni după un acord cu Turcia privind combaterea terorismului, menit să depășească obiecțiile acesteia față de aderarea țării la NATO.

Erdogan schimbă legile la Stockhlom

Noua lege, care, speră guvernul, să intre în vigoare în iunie, va oferi autorităților puteri mult mai mari pentru a reține și urmări în justiție persoanele care sprijină organizațiile teroriste, fie prin finanțare, fie prin alte mijloace. „Vorbim despre o incriminare extrem de extinsă”, a declarat presei ministrul Justiției, Gunnar Strommer.

Până acum, era greu de adus în fața justiției pe susținătorii terorismului, dacă acțiunile lor nu puteau fi asociate cu un act terorist specific, a spus Strommer. Noua lege va acoperi toate formele de participare.

Strommer a declarat că necesitatea unor legi mai stricte a fost evidențiată de atacul din centrul orașului Stockholm din 2017, în care un bărbat a secerat pietoni pe o stradă comercială aglomerată, omorând cinci persoane, scrie U.S.News.

Dar el a adăugat că nivelul de amenințare a crescut recent, Suedia fiind considerată o țintă legitimă după ce politicianul danez de extremă dreapta Rasmus Paludan a ars un exemplar din Coran la Stockholm, luna trecută, printre altele. „Există o retorică mai clară și mai puternică”, a spus Strommer.

Suedia s-a angajat să intensifice cooperarea cu Turcia în lupta împotriva terorismului, ca parte a unui acord încheiat în iunie, menit să depășească obiecțiile Ankarei față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia a suspendat discuțiile luna trecută, spunând că Suedia nu face suficient, după proteste la Stockholm, inclusiv cel al lui Paludan.

La mâna Ankarei

„Poziția noastră privind Finlanda este pozitivă, dar nu este pozitivă în ceea ce privește Suedia”, a declarat miercuri președintele turc  Erdogan.

Strommer a declarat că noua lege nu va afecta dreptul de a demonstra și nici nu va împiedica oamenii să arboreze steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a ridicat armele împotriva statului turc în 1984. PKK este desemnat drept organizație teroristă în Turcia, Statele Unite și Europa – inclusiv în Suedia. „Agitarea unui steag ca parte a exprimării unei opinii diferite nu va fi, în sine, incriminată”, a declarat Strommer.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecții neașteptate din partea Turciei și de atunci au încercat să obțină sprijinul acesteia.

author avatar
Tudor Borcea