AcasăȘTIRI EXTERNEExtinderea NATO, la mâna Turciei. Erdogan face anunțul / „Suedia va fi...

Extinderea NATO, la mâna Turciei. Erdogan face anunțul / „Suedia va fi șocată”

erdoganErdogan se opune livrării de tancuri Ucrainei: „Este o afacere riscantă, e benefică pentru traficanții de arme”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lăsat să se înțeleagă, duminică, că Turcia ar putea aproba cererea Finlandei de aderare la NATO, fără a face același lucru pentru Suedia.

„Dacă este necesar, putem transmite un mesaj diferit despre Finlanda. Suedia va fi șocată”, a declarat șeful statului turc ca răspuns la o întrebare despre cererea celor două țări nordice de aderare la NATO, în timpul unei întâlniri televizate.

Extinderea Alianței, la decizia Ankarei

Este pentru prima dată când Ankara a dat de înțeles că este pregătită să trateze cererea Finlandei separat de cea a Suediei, informează Le Figaro.

La 24 ianuarie, Turcia a blocat aderarea Suediei și Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o reuniune tripartită programată inițial pentru începutul lunii februarie și menită să elimine obiecțiile Ankarei față de candidatura acestora.

Președintele turc a avertizat luni că Suedia, deja acuzată de Turcia că adăpostește „teroriști” kurzi, nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după ce un activist de extremă dreapta a ars un exemplar al Coranului la Stockholm.

Fără a menționa incidentul, președintele Erdogan și-a reiterat criticile la adresa Suediei în legătură cu cererile de extrădare ale Turciei: „Le-am spus: Dacă vreți să vă alăturați NATO, trebuie să-i trimiteți pe acești teroriști înapoi la noi. Le-am dat o listă de 120 de persoane (…) Dar ei își bat joc de noi spunând că și-au schimbat Constituția”.

Arderea unui Coran de către un extremist de dreapta anti-islamic, săptămâna trecută, în apropierea ambasadei Turciei din Suedia, a stârnit proteste puternice din partea Ankarei și a mai multor capitale din lumea musulmană. Ankara a anulat deja o vizită planificată a ministrului suedez al Apărării.

Stockholm a deplâns un act „profund lipsit de respect” și și-a exprimat „compasiunea” față de musulmani, subliniind că Constituția suedeză împiedică interzicerea unor astfel de acțiuni, dar nu a potolit furia turcilor.

author avatar
Tudor Borcea