AcasăȘTIRI EXTERNEExtinderea NATO, la mâna Turciei. Erdogan cere 130 de „teroriști” la schimb...

Extinderea NATO, la mâna Turciei. Erdogan cere 130 de „teroriști” la schimb Suediei și Finlandei

Turcia este singurul membru NATO care nu s-a angajat încă să ratifice aderarea celor două țări nordice.

Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze zeci de opozanți politici pe care Ankara îi consideră teroriști pentru ca Turcia să aprobe candidatura lor comună la NATO, a declarat duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Extinderea Alianței, la mâna Ankarei

„În primul rând, trebuie să extrădeze aproape 130 de teroriști pentru ca ofertele lor să treacă de parlamentul nostru; din păcate, încă nu au făcut acest lucru”, a declarat Erdogan la un miting de tineret, potrivit agenției de știri de stat Anadolu.

Ungaria și Turcia sunt singurele două țări care mai trebuie să ratifice candidatura comună la NATO a Suediei și Finlandei. În timp ce Budapesta a declarat că va sprijini cea mai recentă extindere a blocului militar și că își va da acceptul la începutul acestui an, Ankara nu a urmat încă acest lucru.

Turcia a tras de timp pentru a se angaja să sprijine candidatura de aderare a celor două țări, căutând condiții pentru aprobarea acesteia. Suedia și Finlanda au încheiat un acord în iunie anul trecut pentru a atenua îngrijorările Turciei cu privire la presupusul lor sprijin acordat organizațiilor kurde.

Luna trecută, o instanță suedeză a blocat extrădarea unui jurnalist turc exilat, identificat de Erdogan ca fiind una dintre persoanele pe care Stockholm trebuia să le extrădeze pentru a obține aprobarea Turciei.

„Turcia numește uneori persoane pe care ar dori să fie extrădate din Suedia și este bine cunoscut faptul că legislația suedeză în acest sens este foarte clară: anume că instanțele iau aceste decizii, nu există loc pentru a schimba acest lucru”, a declarat miercurea trecută, în reacție, premierul suedez Ulf Kristersson, notează Politico.

„Nu cred că acest lucru ar trebui să umbrească faptul că lucrurile merg bine”, a adăugat el cu privire la candidatura Suediei la NATO.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut săptămâna trecută după ce protestatarii din Stockholm au spânzurat cu capul în jos o efigie a lui Erdogan, ceea ce a determinat Ministerul turc de Externe să îl convoace pe ambasadorul Suediei la Ankara. Kristersson a declarat ulterior că fapta a fost un „act de sabotaj” menit să împiedice eforturile Suediei de a adera la NATO.

Finlanda nu a primit o nouă listă cu persoanele pe care Turcia ar dori să le vadă extrădate, a declarat luni ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto într-un interviu radiofonic, potrivit postului public de radio Yle.

Haavisto a declarat că noile cereri ale Ankarei sunt probabil o reacție la recenta demonstrație de la Stockholm.

Potrivit unui „oficial turc de rang înalt” citat sâmbăta trecută de The Guardian, este puțin probabil ca Turcia să semneze aderarea celor două țări nordice înainte de următoarele alegeri generale din Turcia, care sunt programate pentru luna iunie, dar care ar putea avea loc în aprilie sau mai.

author avatar
Tudor Borcea