AcasăȘTIRI EXTERNEExtinderea NATO la granița Rusiei. Moscova amenință nuclear Finlanda și Suedia

Extinderea NATO la granița Rusiei. Moscova amenință nuclear Finlanda și Suedia

Extinderea NATO la granița Rusiei. Moscova amenință deja Finlanda și Suedia

Rusia amenință cu „consecințe” dacă Finlanda și Suedia se alătură NATO. Cele două țări, membre ale Uniunii Europene, iau în calcul aderarea la Alianță de când Rusia și-a lansat războiul în Ucraina, la 24 februarie.

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar avea consecințe asupra acestor țări și asupra securității europene, a avertizat vineri Ministerul rus de Externe.

„A fi membru NATO nu le poate consolida securitatea națională”

Aceste țări „trebuie să înțeleagă consecințele unui astfel de pas pentru relațiile noastre bilaterale și pentru arhitectura de securitate europeană în ansamblu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova, într-un comunicat.

„A fi membru NATO nu le poate consolida securitatea națională. De facto, Finlanda și Suedia vor fi prima linie a NATO”, a spus ea, scrie Le Parisien. Helsinki și Stockholm se gândesc să se alăture Alianței Nord Atlantice, ca reacție la ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei.

Deja joi, fostul președinte rus și actualul numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat că, dacă Finlanda sau Suedia ar adera la NATO, Rusia își va consolida mijloacele militare, în special nucleare, în Marea Baltică și în apropierea Scandinaviei.

Finlanda, care are aproximativ 1.300 km de graniță cu Rusia, se va decide „în câteva săptămâni” cu privire la candidatura pentru NATO, potrivit premierului său. Nici Suedia nu exclude aderarea la alianța militară occidentală, dar pare mai puțin accelerată în această direcție.

Rusia consideră NATO ca o amenințare existențială iar ofensiva ei în Ucraina a fost justificată de Kremlin în special de ambițiile atlantice ale Kievului și de sprijinul politic și militar occidental pentru acest vecin al Rusiei.

 

author avatar
Tudor Borcea
328 afisari

3 COMENTARII

  1. E dreptul suveran al Finlandei și / sau Suediei să adere sau nu la Alianță. Și nimeni nu are dreptul de a interfera. Cu atât mai puțin Federația Rusă. Odată ce democratic popoarele respective fac o opțiune – ea este și rămâne sfânta. Orice imixtiune se pedepsește. E timpul să mai terminam cu aroganța ciolovecilor. Să-și vadă de treburile lor interne, dincolo de Urali. Că în Europa nu o să mai vorbească nimeni cu ei, cel puțin pentru două generații.

    • Deocamdată unii europeni se milogesc de ei ca să le dea gaz și ruble ca să poată cumpăra gazul. Evident că europenii s-au supărat pe ruși și au scumpit gazul că rușii îl dădeau prea ieftin. Ai dreptate, nu trebuie să mai vorbim cu rușii pentru că sunt mai deștepți ca noi.

      • Ciudat fel de a considera agresiunea, omorurile și deportarea ca „deșteptăciune”. Românește se cheamă fie idioțenie, fie crima de război!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger