AcasăȘTIRI EXTERNEExporturile Gazprom, reduse drastic în afara fostei URSS / Rusia răspunde sancțiunilor...

Exporturile Gazprom, reduse drastic în afara fostei URSS / Rusia răspunde sancțiunilor occidentale

Exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostului bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022, potrivit rezultatelor anunțate luni, după un an marcat de un declin puternic al livrărilor de hidrocarburi rusești către Europa, în urma sancțiunilor occidentale după ofensiva în Ucraina.

Într-un comunicat, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că grupul a exportat 100,9 miliarde de metri cubi de gaze în 2022 către țări din „străinătatea îndepărtată”, termen care nu include fostele republici sovietice. În 2021, Gazprom a exportat 185,1 miliarde de metri cubi în aceleași țări.

Moscova accelerează livrările către China

Ca urmare a sancțiunilor economice impuse de Occident împotriva Rusiei ca răspuns la intervenția sa militară în Ucraina, Moscova și-a redus drastic exporturile de hidrocarburi către UE.

La începutul lunii decembrie, Uniunea Europeană, țările G7 și Australia au convenit, de asemenea, să limiteze prețul de export al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, în speranța de a priva Moscova de venituri importante. Ca răspuns, Rusia a anunțat că va interzice vânzarea petrolului său către țările străine care utilizează plafonul petrolier începând cu 1 februarie.

Pentru a compensa pierderile, Moscova încearcă să mărească livrările de gaze către economia chineză, o economie cu un consum mare de energie, și a accelerat acest demers. La sfârșitul lunii decembrie, Vladimir Putin a lansat exploatarea unui vast zăcământ din Siberia, care ar trebui să permită creșterea exporturilor către China. De asemenea, Rusia plănuiește să construiască gazoductul „Forța Siberiei 2” începând cu 2024 pentru a aproviziona Beijingul prin Mongolia.

Luni, directorul general al Gazprom a precizat că „perspectivele de creștere a consumului de gaze în lume sunt legate în principal de Asia și, în primul rând, de China”. Alexei Miller a declarat că în 2022 livrările către Beijing au depășit cantitățile contractate „la cererea Chinei”, informează Le Point.

Pe lângă conducta „Forța Siberiei 1”, Gazprom intenționează să crească livrările din Orientul Îndepărtat și prin intermediul viitoarei conducte „Forța Siberiei 2”. Potrivit lui Alexei Miller, aceste trei rute de export ar trebui să facă posibilă „livrarea a aproximativ 100 de miliarde de metri cubi” de gaz rusesc către China.

author avatar
Tudor Borcea
421 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mai ales pentru Europa sa nu mai exporte vreun gram/cmc de hidrocarburi.
    Degeneratii trebuie sa simta pina la os !!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri