AcasăȘTIRI EXTERNEExporturi record de motorină și benzină: China a expediat milioane de tone...

Exporturi record de motorină și benzină: China a expediat milioane de tone într-o singură lună

Exporturi record de motorină și benzină: China a expediat milioane de tone într-o singură lună / Foto: Facebook

Exporturile de motorină și benzină din China au continuat să crească în noiembrie, atingând cele mai ridicate niveluri din iunie și, respectiv, mai 2021, în timp ce rafinăriile s-au străduit să își utilizeze cotele de export pentru 2022 și să își lichideze stocurile în creștere.

China a livrat 2,1 milioane de tone de motorină luna trecută, dublu față de nivelul din octombrie și în creștere față de 600.000 de tone în aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor furnizate duminică de Administrația Generală a Vămilor.

Covid-19 și presiunea pieței

Exporturile de benzină au ajuns la 1,49 milioane de tone în noiembrie, în creștere de la 1 milion de tone în luna precedentă și 810.000 de tone cu un an înainte.

Avalanșa de transporturi de combustibil a urmat deciziei surprinzătoare a Chinei din septembrie de a emite 15 milioane de tone de cote de export suplimentare, în timp ce țara se străduiește să își revigoreze economia slăbită de pandemia Covid-19.

De asemenea, rafinăriile au încercat să-și crească exporturile pentru a reduce presiunea asupra stocurilor de produse, în timp ce măsurile guvernamentale „zero Covid-19” au redus cererea internă de petrol.

Potrivit companiei de consultanță Longzhong, cu sediul în China, producția de motorină și benzină ar urma să scadă în noiembrie față de luna precedentă cu 1,3% și, respectiv, 2,8%.

Exporturile de combustibil pentru avioane au crescut și ele în noiembrie, cu 8,6% față de octombrie, la 1,26 milioane de tone, ca urmare a creșterii numărului de călătorii internaționale din China, informează Zone Bourse.

Analiștii se așteaptă ca livrările de produse petroliere rafinate din China să continue să crească în decembrie, în frunte cu motorina, dar politica de export a Beijingului s-ar putea schimba în 2023, deoarece se așteaptă ca relaxarea controalelor Covid-19 să stimuleze consumul intern de combustibil.

Datele vamale de duminică au arătat, de asemenea, că importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din China au scăzut cu 5,4% de la an la an, la 6,42 milioane de tone. În primele 11 luni, importurile de GNL au fost cu 20,1% mai mici decât în anul precedent, ajungând la 56,88 milioane de tone.

author avatar
Tudor Borcea