AcasăȘTIRI EXTERNEExportul de arme, peste 8 miliarde USD în visteria Israelului

Exportul de arme, peste 8 miliarde USD în visteria Israelului

Exporturile militare israeliene au depășit 8,3 miliarde de dolari (6,7 miliarde de euro) în 2020, majoritatea fiind destinate regiunilor din Asia și Pacific.

„Acesta este al doilea record istoric (după 2017 cu 9,3 miliarde de dolari) și o creștere de 1 miliard de dolari (+ 15%) față de anul precedent”, a precizat Ministerul Apărării din Israel.

Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm(SIPRI) a plasat Israelul ca al optulea cel mai mare exportator de arme din lume în 2020, indicând că principalii săi clienți sunt India, Canada, Vietnam și Azerbaidjan – țară implicată anul trecut într-un conflict major cu Armenia.

Principalele comenzi pentru exporturile Israelului au fost sistemele sale radar și de avertizare timpurie (16%), urmate de livrări de arme și muniție, apoi rachete și drone (15%).

 O creștere în mijlocul unei pandemii

„O creștere a exporturilor militare în mijlocul unei pandemii este un mare succes”, a declarat generalul în rezervă Yaïr Kulas, de la Departamentul de Cooperare Internațională al Ministerului Apărării.

Vânzările către Asia și Pacific, care includ și Orientul Mijlociu, reprezintă 44% din total, în timp ce 30% din exporturi se îndreaptă către Europa. Urmează America de Nord(20%), Africa(4%) și America de Sud(2%) a declarat ministerul fără a numi țările în cauză.

Israel s-a trezit în 2020 implicat indirect în conflictul din Nagorno Karabakh. În ultimii cinci ani, statul evreu a fost cel mai mare furnizor de arme pentru Azerbaidjan, înaintea Rusiei, cu vânzări de peste 740 de milioane de dolari (631 milioane de euro), potrivit SIPRI.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger