AcasăȘTIRI EXTERNEExplozii, nori de flăcări și lavă. Vulcanul Fuego erupe din nou. Panică...

Explozii, nori de flăcări și lavă. Vulcanul Fuego erupe din nou. Panică în toată țara – VIDEO

Explozii, nori de flăcări și lavă. Vulcanul Fuego erupe din nou. Panică în toată țara - VIDEO / Foto: printscreen

Erupția vulcanului Fuego, în Guatemala, a închis duminică principalul aeroport al țării timp de mai multe ore, a anunțat Institutul Vulcanic Național.

 

Vulcanul Fuego, înalt de 3.763 de metri, situat la aproximativ 35 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala, începuse, sâmbătă seara, o nouă fază eruptivă, însoțită de explozii, fluxuri de lavă și nori de cenușă.

Cel mai activ vulcan din America Centrală

„Activitatea vulcanică a scăzut în intensitate, nu mai produce nori în flăcări, fântâni de lavă sau coloane eruptive încărcate cu cenușă”, a precizat institutul vulcanologic.

„Aceste schimbări sugerează sfârșitul activității eruptive a vulcanului Fuego”, a adăugat acesta.

Aeroportul internațional La Aurora din capitala Guatemalei a fost închis la orele dimineții din cauza „prezenței cenușii” în apropierea pistei, a anunțat într-un comunicat Direcția Generală a Aeronauticii Civile.

Acesta și-a reluat activitățile trei ore mai târziu, în jurul prânzului (18:00 GMT), a declarat directorul aviației civile, Francis Argueta. „Am decis să reluăm operațiunile pentru că un vânt de la nord la sud” a dispersat cenușa, a declarat Argueta într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, informează Boursorama.

Închiderea a dus la devierea a cel puțin două zboruri care trebuiau să aterizeze la La Aurora, unul din Miami (SUA) și celălalt din Santo Domingo, și a întârziat decolarea altor avioane, potrivit unor surse din aviație.

În plus, o autostradă care leagă sudul și centrul țării și care fusese închisă duminică din cauza erupției a fost redeschisă duminică după-amiază, după ce activitatea vulcanului s-a diminuat.

În satul indigen Alotenango, situat la nouă kilometri est de Fuego, cel mai activ vulcan din America Centrală, locuitorii au fost martorii unei erupții bruște de lavă care a înroșit cerul în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Protecția civilă nu a ordonat nicio evacuare preventivă, dar rămâne atentă, a declarat purtătorul său de cuvânt, Rodolfo García.

La 3 iunie 2018, o erupție a vulcanului Fuego a afectat orașul San Miguel Los Lotes și a acoperit o parte a unui drum, provocând moartea a 215 persoane și lăsând un număr similar de persoane dispărute.

Alți doi vulcani sunt activi în Guatemala: Santiaguito (vest) și Pacaya, la 20 km sud de capitală.

author avatar
Tudor Borcea