AcasăȘTIRI EXTERNEExplozie devastatoare la Havana, zeci de morți. Cuba, în stare de șoc...

Explozie devastatoare la Havana, zeci de morți. Cuba, în stare de șoc – FOTO / VIDEO

Explozie devastatoare la Havana, zeci de morți. Cuba, în stare de șoc

Cel puțin 22 de persoane au fost ucise vineri, 6 mai, după ce o explozie puternică, cauzată probabil de o scurgere de gaz, a distrus parțial emblematicul hotel Saratoga din centrul Havanei, în Cuba. Patru cadavre au fost scoase dintre dărâmături în primele ore ale serii, a precizat televiziunea, la o oră după ce a fost anunțat un bilanț oficial de 18 morți, inclusiv un copil, și peste 50 de răniți.

Scene de groază la Havana

Autoritățile au declarat că sub dărâmături se află încă supraviețuitori și au trimis o echipă cu câini pentru a-i căuta, inclusiv o femeie cu care salvatorii au intrat în contact. „Până în prezent sunt 74 de răniți, din păcate 18 dintre ei sunt morți”, inclusiv un copil, a declarat Julio Guerra, șeful serviciilor spitalicești ale Ministerului Sănătății, într-o conferință de presă.

Președinția cubaneză a anunțat că 64 de persoane au fost rănite și 18 au murit în urma exploziei. Anterior, Miguel Garcia, directorul spitalului Calixto Garcia, unde sunt tratați unii dintre răniți, a declarat că unsprezece dintre ei se află într-o „stare extrem de gravă”, scrie Le Monde.

„Un copil de doi ani este operat pentru o fractură de craniu”, a declarat Miguel Hernan Estévez, directorul spitalului Hermanos Almejeiras. La rândul său, prim-secretarul Partidului Comunist de la Havana, Luis Antonio Torres Iribar, a declarat la prânz că „13 persoane (erau) dispărute” și a considerat „posibil ca altele să fie prinse” sub dărâmături. Potrivit autorităților, se crede că niciun străin nu se află printre victime.

O fisură la o butelie cu gaz

În inima Havanei vechi, cu fațada sa verde, hotelul, care se afla în lucrări, era închis turiștilor de doi ani. Singurele persoane care se aflau înăuntru erau angajații care se pregăteau pentru redeschiderea sa, programată pentru 10 mai. „Potrivit primelor constatări, explozia a fost cauzată de o scurgere de gaz”, a precizat contul de Twitter al președinției cubaneze.

Potrivit lui Alexis Costa Silva, responsabil de cartierul istoric al capitalei cubaneze, citat de presa de stat Cubadebate, în hotel se schimba o butelie cu gaz. Bucătarul a simțit miros de gaz și a descoperit o fisură în țeava buteliei, care a provocat explozia.

„Nu a fost nici o bombă, nici un atentat, a fost un accident nefericit”, a declarat președintele Miguel Diaz-Canel, care a sosit la fața locului la scurt timp după aceea, în încercarea de a pune capăt zvonurilor de pe rețelele de socializare potrivit cărora în anii ’90 ar fi avut loc atentate cu bombă în mai multe hoteluri, sponsorizate de exilați cubanezi.

Primele patru etaje ale Hotelului Saratoga de cinci stele, cu 96 de camere, două restaurante și o piscină pe acoperiș, au fost aruncate în aer în explozia produsă în jurul orei 11.00. La câteva minute după explozie, un nor gros de fum și praf s-a răspândit pe Prado Avenue, unde se află hotelul, la o aruncătură de băț de celebrul Capitoliu.

Emoție de la Washington la Caracas

Mai multe vehicule au fost distruse în apropierea hotelului, cunoscut pentru că a găzduit mai multe celebrități în ultimii ani, printre care Mick Jagger, Beyoncé și Madonna. Construită în 1880 pentru a găzdui magazine, clădirea a fost transformată în hotel în 1933 și renovată într-un stabiliment de lux în 2005.

Washingtonul, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a transmis „sincere condoleanțe tuturor celor afectați de tragică explozie”. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat pe Twitter că a vorbit cu ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez „pentru a aborda situația de după explozia din Havana și pentru a transmite condoleanțele mele și solidaritatea cu poporul cubanez”.

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, un aliat apropiat al Cubei, l-a sunat pe omologul său cubanez pentru a-și exprima condoleanțele: „Poporul cubanez primește solidaritatea și sprijinul tuturor popoarelor lumii și în special al poporului bolivarian din Venezuela.

author avatar
Tudor Borcea
796 afisari

6 COMENTARII

  1. Cam mari distrugeri a provocat o biata butelie de gaz. Poate era vreun recipient gpl de cateva mii de litri. Sau constructia era din carti de joc.

  2. Dupa ce butelia respectiva ar fi scapat gaz(care miroase) cum de a putut sa faca asemenea pagube? Cu siguranta altceva a fost acolo,dar nu e treaba noastra.Erau unii care faceau filmulete in care trageau cu arme de vanatoare intr-o butelie de gaz pe camp.Explozia nu era mai mare de cativa metri si asta se repeta de fiecare data,la 10 metri statea cel cu camera video

  3. Cand ardeau bolnavii in sectiile ATI de la Romanica,oricum mai multi decat la Havana, nu erati asa harnici.Parsivilor!

  4. la cubanezi doar condoleante nu si ajutor sa refaca hotelul. n-au bani decat ptr ucraina!

  5. „Primele patru etaje ale Hotelului Saratoga de cinci stele,”
    Pai pu l a mea ,patru etaje sunt cu totul, doua vad ca au rezistat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger