AcasăȘTIRI EXTERNEExploatare de minore în organizația catolică Opus Dei, prezentă și în România....

Exploatare de minore în organizația catolică Opus Dei, prezentă și în România. Zeci de plângeri la Vatican

Exploatare de minore în organizația catolică Opus Dei, prezentă și în România. Zeci de plângeri la Vatican

Un grup de 40 de femei a depus o plângere la Vatican acuzând instituția catolică Opus Dei de exploatare prin muncă, abuz de putere și de conștiință. Aceste femei spun că au fost exploatate de Opus Dei în Argentina și Paraguay, țările lor natale, când erau minore.

Femeile, minore la acea data, erau forțate să muncească 12 ore pe zi. Treburi casnice, în esență, fără a fi plătite. Multă vreme nu au îndrăznit să protesteze.

Raiul n-are state de plată

„Mi-am spus: am o datorie față Dumnezeu, trebuie să fac asta”, explică Lucia Gimenez, fostă membră Opus Dei.

„Ne-au spus apoi că vom avea un salariu, dar nu am văzut nici un ban (. ..) Și când te hotărăști să părăsești Opus Dei, nimeni nu-ți spune: mulțumesc pentru serviciul tău și să-și ceară scuze pentru că nu ai primit salariul. Totuși aceasta ar fi demn de un creștin. E greu de crezut că așa stau lucrurile”.

Prin aderarea la Opus Dei, aceste femei spun că sperau să aibă acces la o educație superioară, împreună cu familiile lor, dar au fost însărcinate doar cu munca murdară, scrie Euronews.

„Un grup sectar periculos”

„Este o politică internă care emană direct din Opus Dei”, subliniază Sebastián Sal, avocatul reclamantelor din Argentina. „Sunt probleme asemănătoare, de exemplu, în Africa. Femeile s-au plâns și în Mexic. În Spania, această situație este de asemenea foarte frecventă”.

Femeile cer scuze publice și ajutor economic de la Opus Dei și de la Vatican și sancțiuni pentru cei vinovați.

În ultimii ani, s-au ridicat voci care califică Opus Dei drept „un grup sectar periculos care își supune membrii unei supravegheri strânse, îi izolează de lumea exterioară și îi programează să dedice o supunere absolută grupului și conducerii”.

„Sfințirea prin muncă” și în România

Opus Dei, instituție fondată în 1928 de un preot spaniol, devenit sfânt, José Maria Escriva de Balaguer, pune accent pe „sfințirea prin muncă” în viața de zi cu zi.

Cu sediul la Roma, are acum peste 90.000 de membri în 60 de țări, printre care și România, din 2009. Potrivit site-ului în limba română (neactualizat) odată cu sosirea la București a unui grup format de credincioși și doi preoți, s-au deschis în Capitală două centre Opus Dei: Stejarul Campus Universitar pentru bărbați, și mai tărziu Centrul Cultural Timona pentru femei.

„În ambele centre au loc activități de formare spirituală, cât și culturale și sociale, la care participă credincioși Opus Dei, precum și colaboratori și prieteni”.

Mai întâi o uniune evlavioasă, apoi un institut laic, orgagnizației Opus Dei i s-a acordat de Papa Ioan Paul al II-lea, în 1982, statutul de prelatură personală, structură ierarhică a bisericii catolice.

Potrivit Opus Dei, prelaturile personale, au în frunte un păstor (un prelat, care poate fi episcop, este numit de Papă şi conduce Prelatura în virtutea jurisdicţiei bisericeşti), un prezbiteriu (preoţime seculară) și membri laici bărbaţi şi femei

author avatar
Tudor Borcea