Un comitet de experți independenți din SUA s-a pronunțat marți, 30 noiembrie, în favoarea autorizării de urgență, la anumite persoane, a pilulei anti-Covid-19 de la compania Merck pentru a trata anumiți adulți expuși riscului, deschizând calea pentru autorizarea sa probabilă în Statele Unite în zilele următoare.
Acest medicament, molnupiravir, a fost deja aprobat la începutul lunii noiembrie în Marea Britanie, unde este comercializat sub denumirea de Lagevrio. Tratamentele antivirale sunt așteptate cu nerăbdare pentru că ar trebui să permită reducerea formelor grave de Covid-19 folosind doar pilule luate acasă, rapid după apariția simptomelor în cazul unei infecții.
Eficacitate mai mică decât cea așteptată
Agenția SUA pentru Medicamente (FDA), care a convocat ședința de marți, va avea ultimul cuvânt cu privire la acordarea autorizației de urgență pentru medicament.
Comitetul a recomandat ca molnupiravir sa fie prescris persoanelor cu cazuri ușoare până la moderate de boală și cu risc crescut de a dezvolta un caz sever care ar putea duce la spitalizare sau deces (în caz de obezitate, vârstă înaintată).
Votul experților, care a avut loc la finalul unei zile de discuții transmise în direct, a fost însă strâns, cu 13 voturi pentru și 10 împotrivă. Mai mulți au considerat decizia „dificilă”. Ei au fost în special îngrijorați de eficacitatea mai mică decât cea anticipată inițial a tratamentului.
Potrivit datelor publicate vineri, rezultatele complete ale studiului clinic pe 1.400 de participanți au arătat o reducere cu 30% a ratei de spitalizare și deces în rândul pacienților cu risc. Or, rezultatele preliminare, care au luat în considerare doar o parte din participanții la studiu, au avansat inițial un procent de 50%.
Compania Merck, cunoscută sub numele de MSD în afara Statelor Unite, a declarat într-o prezentare în fața comitetului că nu recomandă utilizarea molnupiravir la femeile însărcinate.
Mega-comandă de la guvernul SUA
Copiii nu sunt vizați de decizia de marți, iar testarea pediatrică nu este luată în considerare până la rezultatele testelor în curs de desfășurare pe șobolani tineri, scrie AFP.
Tratamentul cu molnupiravir se administrează în termen de cinci zile de la primele simptome, de două ori pe zi timp de cinci zile. Molnupiravir funcționează prin introducerea unei mutații în virus, care îl face să înceteze replicarea.
Merck se așteaptă ca molnupiravir să aibă „o activitate similară împotriva oricărei variante noi a Covid-19”, în condițiile în care noua variantă Omicron prezintă numeroase mutații, stârnind îngrijorarea experților cu privire la eficacitatea remediilor.
Pfizer dezvoltă, de asemenea, un tratament antiviral, a cărui denumire comercială este paxlovid, care funcționează diferit prin blocarea unei enzime necesare pentru replicarea virusului. Statele Unite au comandat deja 3,1 milioane de tratamente de la Merck și 10 milioane de la Pfizer.