AcasăȘTIRI EXTERNEExodul corporațiilor din Rusia a devenit o fugă

Exodul corporațiilor din Rusia a devenit o fugă

Netflix, TikTok, Samsung și operatorii de carduri de credit s-au alăturat listei din ce în ce mai lungi a companiilor care rup legăturile cu Rusia sau își revizuiesc operațiunile în țară pe măsură ce riscurile reputaționale și financiare cresc.

Sancțiunile internaționale după invazia Ucrainei, închiderea spațiului aerian, restricțiile financiare privind SWIFT și controalele de capital au făcut dificil, dacă nu imposibil, pentru multe companii să furnizeze piese, să efectueze plăți și să livreze mărfuri către și dinspre Rusia.

În plus, potențiala reacție internațională a consumatorilor împotriva oricărei companii percepută ca ajutând regimul lui Vladimir Putin înseamnă că exodul corporațiilor din Rusia a devenit o fugă.Bloomberg prezintă câteva dintre cele mai mari firme care au decis să-și dezlege conexiunile cu piața rusă.

Petrol și gaz

Cel mai mare investitor străin al Rusiei, British Petroleum,  a condus drumul cu anunțul surprinzător că va renunța la participația de 20% din compania rusă Rosneft. Shell  a urmat, invocând „actul fără sens de agresiune militară a Rusiei”. Compania a declarat că va pune capăt parteneriatelor cu Gazprom, inclusiv instalația de gaz natural lichefiat Sakhalin-II și implicarea sa în proiectul conductei Nord Stream 2, pe care Germania l-a blocat săptămâna trecută. Ambele proiecte valorează aproximativ 3 miliarde de dolari.

Equinor ASA, gigantul energetic de stat al Norvegiei, a declarat că va începe să se retragă din întreprinderile sale mixte din Rusia, un sector de 1,2 miliarde de dolari. În paralel, fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a declarat că îngheață active rusești în valoare de 2,8 miliarde de dolari.

Finanțe

Visa, Mastercard și American Express și-au suspendat operațiunile în Rusia. PricewaterhouseCoopers și KPMG – printre cele mai mari companii de audit – au întrerupt legăturile cu afacerile rusești.

Automobile

În decurs de o săptămână, cei mai mari producători auto din lume, inclusiv General Motors, Ford Motor, Volkswagen și Toyota au anunțat că vor opri livrările către Rusia. Valabil și pentru producătorii de camioane Volvo și Daimler Truck Holding.

De la Samsung la Prada

Samsung Electronics, principalul vânzător de smartphone-uri din Rusia, cu peste 30% din piață, a suspendat exporturile în țară ale tuturor produselor sale.

Microsoft a condamnat „invazia nejustificată, neprovocată și ilegală” a Ucrainei de către Rusia și a declarat că suspendă toate vânzările noi de produse și servicii în Rusia.

Apple  a oprit vânzările de iPhone și a început să limiteze serviciile Apple Pay și alte produse populare în Rusia. HP,  cel mai mare furnizor de PC-uri în Rusia, a oprit exporturile în țară, la fel ca Intel Corp.

Alte companii din industria luxului şi modei – precum Hermes, Chanel, LVMH,  Kering, Prada, Inditex sau Nike –  au decis deja să îşi suspende vânzările în Rusia.

Hollywood, rețele de socializare

Netflix își închide operațiunile în Rusia și a declarat  că niciun client nou nu se va putea înscrie, deși nu este clar ce se va întâmpla cu conturile existente. Gigantul de streaming a  întrerupt “toate proiectele și achizițiile din Rusia”, inclusiv “patru programe în producție”.

Studiourile de la Hollywood –  Walt Disney, Paramount Pictures, Sony Corp, WarnerMedia și Universal Pictures  au oprit sau amânat  lansarea filmelor în Rusia.

Între timp, alte platforme, inclusiv TikTok, suspendă sau închid serviciile din cauza noii legi a „știrilor false” a Rusiei, menită să reducă la tăcere disidența și să limiteze informațiile despre invazia Ucrainei.Facebook va întrerupe toate reclamele din Rusia și  va înceta să le  vândă  companiilor rusești.

author avatar
Radu Jacotă Redactor