AcasăȘTIRI EXTERNEExod „fără precedent” al populației din Hong Kong

Exod „fără precedent” al populației din Hong Kong

Exod „fără precedent” al populației din Hong Kong

Covid-19 nu este singurul responsabil pentru această fugă masivă de cetățeni.

Aproape 90.000 de rezidenți au părăsit Hong Kong-ul în ultimele douăsprezece luni, un exod „fără precedent” , potrivit South China Morning Post.

Populația din regiunea administrativă specială chineză a scăzut cu 1,2% într-un an, la 7,39 milioane de locuitori, cel mai mare declin de la începutul datelor recensământului din 1961.

Covidul și partidul

Cu siguranță, pandemia Covid-19 a contribuit în mare măsură la această scădere.

Cu toate acestea, valul de emigrație care a afectat orașul de un an ar trebui să îngrijoreze autoritățile, estimează Paul Yip Siu-fai, profesor la Universitatea din Hong Kong. El subliniază că schimbările politice recente nu pot fi ignorate: „Unii sunt îngrijorați de restricțiile privind libertatea de exprimare, precum și de posibilele repercusiuni asupra sistemului educational”.

În timpul mobilizărilor din ultimele luni împotriva noii legi de securitate internă, unii manifestanți și-au exprimat public dorința de a părăsi teritoriu. Recursul la firmele de consultanță în materie de imigrare a crescut brusc după adoptarea acestei controversate legi care sporește și mai mult controlul Beijingului asupra fostei colonii britanice.

Fuga de capital

Un alt semn îngrijorător: suma retragerilor anticipate de fonduri din cauza plecărilor a atins un nivel record de 6,6 miliarde de dolari din Hong Kong (720 milioane de euro) în 2020, o creștere cu 27% față de anul precedent.

Cetățenii din Hong Kong, reputați ca fiind bogați, educați și calificați, sunt, în orice caz, întâmpinați cu brațele deschise de multe țări. În iulie 2020, premierul britanic Boris Johnson a anunțat extinderea drepturilor la imigrație la peste trei milioane de cetățeni din Hong Kong-uri pentru a facilita obținerea cetățeniei lor britanice.

Conform estimărilor londoneze, 600.000 de locuitori din Hong Kong ar putea veni în Marea Britanie în următorii trei ani.

Numai în primele zece luni ale anului 2020, au fost acordate 216.398 pașapoarte BNO (care permit cetîțenilor din Hong Kong deținătorilor să rămână pe teritoriul britanic fără viză) „sau unul la fiecare cinci minute”. Alte țări precum Australia, Japonia sau Taiwan au adoptat proceduri similare pentru a facilita sosirea acestor cetățeni foarte râvniți, scrie Slate.

Orașul milionarilor

În timp ce califică aceste măsuri drept „ingerință în treburile interne ale Chinei”, „Hong Kong fiind un oraș internațional, populația sa a fost întotdeauna mobilă”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Potrivit cabinetului de analiză Global Data, populația bogată (investitori cu active cuprinse între 50.000 și 1 milion de dolari și persoane cu active de peste 1 milion de dolari) este de așteptat să crească cu 7,8% pentru a ajunge la 3, 9 milioane de oameni în 2021.

author avatar
Tudor Borcea
763 afisari

2 COMENTARII

  1. Exod mai mare ca al românilor, pe timp de pace, nu razboi, exod provocat de CRIMINALII din política dar si de scaderea nemaiîntîlnită a nivelului de cultura, prin media (pe proşti îi minți şi îi furi mai uşor, nu?), nu cred să mai existe.

  2. Partidul a inteles. O sa reloce o mana de oameni in jur de 1.000.000 de muncitori in slujba partidului muncitoresc din regiunea hanului Wu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger