AcasăȘTIRI EXTERNEEvreii și bunurile furate. Criză diplomatică între Polonia, Israel și Statele Unite

Evreii și bunurile furate. Criză diplomatică între Polonia, Israel și Statele Unite

Evreii și bunurile furate. Criză diplomatică între Polonia, Israel și Statele Unite

Relațiile, deja tensionate, ale Poloniei cu SUA și Israel au înregistrat încă o cădere săptămâna aceasta datorită revenirii unei probleme foarte vechi – compensația pentru proprietățile pierdute sub naziști și comuniști.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a mai spus că este „profund îngrijorat” după adoptarea unei legi care  restricţionează restituirea proprietăţilor confiscate de la evreii polonezi.

Vorbe grele din partea Israelului

„Polonia a devenit o țară antidemocratică și antiliberală care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria omenirii”, a declarat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, acuzații care cu siguranță vor înrăutăți și mai mult relațiile diplomatice dintre cele două țări.

Sâmbătă, președintele polonez a validat legea adoptată de parlament care limitează posibilitățile cererilor de restituire a proprietății evreilor polonezi jefuiți de naziști și apoi de regimul communist, după război. Ca răspuns, Israelul și-a rechemat însărcinatul de afaceri la ambasada din Varșovia.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat această lege care prevede o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist în perioada postbelică. Or, majoritatea dintre ele vizează comunitatea evreiască din Polonia sau descendenţii ei ale căror proprietăți au fost confiscate de naziști și apoi confiscate după război de către regimul comunist polonez, scrie Le Parisien.

„O lege imorală”

„Polonia a aprobat astăzi, și nu este prima oară, o lege imorală și antisemită”, a s-a indignat Yair Lapid într-un comunicat. Primul-ministru al Israelului a denunțat la rândul lui o măsură „rușinoasă”. „Aceasta este o măsură gravă față de care Israelul nu poate rămâne indiferent”, a avertizat Naftali Bennett. Yair Lapid chiar l-a sfătuit pe ambasadorul polonez în Israel, în prezent în vacanță, „să rămână în vacanță în țara sa”. Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, la rândul său, s-a declarat „profund îngrijorat”.

Premierul polonez: nu plătim nici un zlot, dolar sau euro

„Atâta timp cât sunt prim-ministru, Polonia, cu siguranță, nu va plăti pentru crimele germane, nici un zlot, nici un euro, nici un dolar”, a avertizat anterior premierul Mateusz Morawiecki.

Șase milioane de polonezi, jumătate dintre ei evrei, au fost uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Polonia. Supraviețuitorii, spoliați pentru prima dată de naziști, și-au văzut  casele sau magazinele confiscate a doua oară de regimul comunist polonez de după război.

După război, autoritățile comuniste au naționalizat un număr mare de proprietăți care rămăseseră goale deoarece proprietarii lor fuseseră uciși sau fugiseră. Când Cortina de Fier a căzut, în 1989, Polonia nu a organizat retrocedarea bunurilor jefuite, așa cum au făcut majoritatea celorlalte țări din blocul comunist, lăsându-i pe oameni să se lupte în justiție.

În timp ce noua legislație privește atât cererile de restituire evreiești, cât și cele ne-evreiești, opozanții legii consideră că aceasta îi va afecta în mod disproporționat pe evrei, deoarece aceștia au acționat târziu în a-și cere drepturile după război.

„Polonia nu este, desigur, responsabilă pentru ceea ce a făcut Germania nazistă în timpul Holocaustului. Cu toate acestea, Polonia continuă să beneficieze de proprietăți pe care le-a dobândit în mod greșit”, a declarat organizația World for the Restitution of Jewish Property (WJRO), într-un comunicat.

 

author avatar
Tudor Borcea
441 afisari

3 COMENTARII

  1. Normal că Polonia nu poate fi responsabilă de faptele Germaniei naziste,sau post naziste, dar nu poate fi responsabilă nici de de sa întîmplat după 1945-1988 cînd a fost ocupată de ciuma roșie comunista sovietică! De acolo trebuie sa-și ceara evreii despăgubirile! Noi ROMÂNIA le-am dat și ce n-au avut dar au revendicat!

  2. Nu trebuie sa plangem. Purtam o tara a istoriei… E o mica diferenta intre „neam de PAN” si „neam de SL….”(mi-e rusine si greu sa-l scriu), dar am sa spun ca e diferenta intre a fi condus in istorie de un rege sau un voievod, domnitor, etc. Laudabila insa hotararea poloneza. La noi o sa apara maine, poimaine, vreun urmas a lui Traian sa spuna ca Decebal l-a tras in piept cu tezaurul, ca nu i l-a dat tot…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger