AcasăȘTIRI EXTERNEEvergrande a găsit bani să-și plătească datoriile? Compania a reușit să prevină colapsul

Evergrande a găsit bani să-și plătească datoriile? Compania a reușit să prevină colapsul

evergrandeEvergrande a găsit bani să-și plătească datoriile? Compania a reușit să prevină colapsul

Dobânzile împrumuturilor datorate de dezvoltatorul imobiliar Evergrande, în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari, investitorilor străini, ar putea scădea în următorul an.

Fondatorul și președintele companiei, miliardarului Xu Jiayin, ar putea fi nevoit să plătească cel puțin o parte din acestea din propriul buzunar, transmite CNN.

Conglomeratul chinez este principalul vinovat de criza imobiliară din China. Temerile că Evergrande ar putea să nu fie în stare să-și ramburseze împrumuturile și să declanșeze un efect de contagiune au tulburat piețele globale în luna septembrie.

Problemele din China ar putea da naștere unei noi crize imobiliare globale

În cel mai recent raport privind stabilitatea financiară, Rezerva Federală a Statelor Unite a avertizat că „stresurile din sectorul imobiliar al Chinei ar putea tensiona sistemul financiar chinez, cu posibile efecte de propagare în Statele Unite”.

Evergrande a reușit să facă față unor plăți de dobândă și să prevină un colaps, cel puțin pentru moment. Dar o serie de noi termene de plată vor expira în curând. Miercuri a început o perioadă de grație de 30 de zile , care este mai mare pentru plățile de dobânzi în valoare de aproximativ 148 de milioane de dolari după ce compania a depășit deja termenele limită.

Compania a încercat să vândă unele dintre activele sale – de la o participație parțială în afacerea sa cu mașini până la un turn de birouri din Hong Kong – dar nu a avut prea mult noroc.

Eliminarea riscului

Compania are de plătit dobânzi în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru obligațiuni offshore care urmează să fie scadente în anul următor, potrivit analiștilor de la Moody’s și S&P Global Ratings.

Bloomberg a raportat la sfârșitul lunii trecute, citând surse anonime, că autoritățile chineze i-au spus lui Xu să-și folosească averea personală pentru a plăti datoriile companiei.

Presa locală din Hong Kong a raportat recent, citând informații dintr-un registru funciar, că Xu folosește un conac din oraș ca garanție pentru a asigura împrumuturi bancare. Iar Wall Street Journal a raportat săptămâna trecută, din surse anonime, că Evergrande a strâns peste 50 de milioane de dolari vânzând două dintre avioanele sale private.

Guvernul „da în mod clar exemplul asumării excesive a riscurilor, lucru pe care guvernul chinez este foarte dornic să îl elimine”, a declarat Peter Cai, un analist chinez de la Lowy Institute, un think tank din Australia. „Prin exemplul acestor miliardari care s-au îndatorat mult pentru companiile lor, cred că este o modalitate de a demonstra hotărârea guvernului”.

author avatar
Andreea Vlad
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger