AcasăȘTIRI EXTERNEEveniment istoric în Golf. Prima vizită a unui premier al Israelului în...

Eveniment istoric în Golf. Prima vizită a unui premier al Israelului în Emiratele Arabe Unite

Eveniment istoric în Golf. Prima vizită a unui premier al Israelului în Emiratele Arabe Unite

Premierul israelian Naftali Bennett urmează să viziteze duminică, 12 decembrie, Emiratele Arabe Unite, o vizită oficială posibilă prin normalizarea, în 2020, a relațiilor diplomatice dintre Israel și țara din Golf.

Vizita este istorică: Naftali Bennett este așteptat în Emirate pentru „prima vizită a unui prim-ministru israelian” în această țară din Golf, care și-a normalizat relațiile cu statul evreu, a indicat biroul șefului guvernului din Israel.

Iranul, dușman comun

„Prim-ministrul va zbura astăzi” (duminică) și urmează să „se întâlnească mâine (luni) cu prințul moștenitor al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan”, cu privire la „întărirea legăturilor dintre cele două țări”, se precizează într-un comunicat de presă.

Cei doi lideri urmează să discute, de asemenea, „probleme economice și regionale care contribuie la bogăție, prosperitate și stabilitate sporită” între Israel și Emirate.

Această vizită vine în momentul în care negocierile pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul au fost reluate la Viena între Teheran și marile puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franța, Germania, Marea Britanie).

Aceste discuții au fost condamnate de Israel, care a cerut Washingtonului să le pună capăt, precum și să ia „măsuri concrete” împotriva Iranului.

Acordul, care oferea Teheranului ridicarea unei părți din sancțiunile care îi sufocau economia în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, pus sub control strict al ONU, este mort de la retragerea din text a Statelor Unite, în 2018.

Washington a reintrodus sancțiunile, împingând Teheranul ca răspuns să renunțe la majoritatea angajamentelor sale. Emiratele, care împărtășesc animozitatea față de Iran cu Israel, rămân un partener economic important al Republicii Islamice.

La începutul lunii decembrie, consilierul pentru securitate națională din emirate, șeicul Tahnun bin Zayed, a vizitat Teheranul, ceea ce a constituit prima deplasare a unui înalt oficial emirat de la ruperea relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită, în 2016, după executarea de către Riad a unui opozant religios șiit influent.

Ulterior, Emiratele au întrerupt relațiile diplomatice cu Teheranul.

O serie de acorduri, deja semnate

La 15 septembrie 2020, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au devenit primele țări arabe din Golf care și-au normalizat public relațiile cu Israelul, impulsionate de președintele american de atunci, Donald Trump.

Aceste „acorduri ale lui Abraham” au dus și la pacte similare cu Maroc și Sudan. Semnate de fostul premier israelian Benjamin Netanyahu și aprobate de actuala coaliție israeliană de guvernământ, atunci în opoziție, acestea au fost denunțate de palestinieni drept trădare, soluționarea conflictului israeliano-palestinian rămânând multă vreme o condiție pentru orice normalizare a relațiilor dintre țările arabe și statul evreu, scrie France 24.

La sfârşitul lunii iunie, şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, a inaugurat în Emirate prima ambasadă a Israelului în Golf, la Abu Dhabi, precum şi un consulat în Dubai, în cadrul unei vizite oficiale fără precedent, oficialii emirați făcând aceleași demersuri în Tel Aviv.

De la normalizarea relațiilor cu statul evreu, Emiratele, lansate în diversificarea economiei pentru a reduce dependența de petrol, au semnat o serie de acorduri cu Israelul, de la turism și aviație, la servicii financiare.

author avatar
Tudor Borcea