AcasăȘTIRI EXTERNEEvadare ca-n Alcatraz dintr-o închisoare din Israel. Tunelul de sub chiuvetă

Evadare ca-n Alcatraz dintr-o închisoare din Israel. Tunelul de sub chiuvetă

Evadare ca-n Alcatraz dintr-o închisoare din Israel. Tunelul de sub chiuvetă

Șase palestinieni, inclusiv un fost lider militar, au reușit să evadeze, luni, 6 septembrie, la orele dimineții, dintr-o închisoare aflată în nordul Israelului.

Este o evadare spectaculoasă care provoacă agitație în Israel. Șase prizonieri palestinieni, inclusiv un fost lider al aripii armate a mișcării politice naționaliste Fatah, au scăpat luni, înainte de răsăritul soarelui, dintr-o închisoare din nordul Israelului, Gilboa, printr-un tunel săpat sub o chiuvetă, au indicat autoritățile locale.

Teroriști foarte periculoși

Cele șase persoane au primit o condamnare pe viață în legătură cu atacuri teroriste împotriva israelienilor și toate sunt considerate foarte periculoase. Trei dintre ei încercaseră să evadeze în trecut, potrivit rapoartelor din presa israeliană.

În urma acestei evadări, care a avut loc în jurul orei 3 dimineața, poliția israeliană a lansat o vastă operațiune de urmărire, susținută de armată, care i-a pus la dispoziție dispozitive de observare aeriană.

Autoritățile israeliene nu au dezvăluit identitatea evadaților, dar Clubul deținuților palestinieni, o organizație cu sediul în Cisiordania, i-a identificat. Printre aceștia se numără Zakaria al-Zoubeidi, care, până în 2007, a fost șef al Brigăzilor de Martiri Al-Aqsa, aripa armată a mișcării Fatah sub președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, scrie 20 Minutes.

„Un act eroic”, spun palestinienii

Primul ministru israelian Naftali Bennett a descris această evadare drept „un incident foarte grav” și a indicat că este informat cu privire la vânătoarea fugarilor. Într-o declarație, jihadul islamic, una dintre principalele mișcări armate palestiniene, a numit evadarea „un act eroic”.

În 2007, Zakaria al-Zoubeidi, un rezident al taberei de refugiați palestinieni din Jenin din Cisiordania, s-a angajat să depună armele în schimbul unui acord cu Israelul pentru a-l scoate de pe lista sa de palestinieni căutați.

Dar autoritățile israeliene au renunțat ulterior la acord, serviciul israelian de securitate internă Shin Beth susținând că palestinianul a fost implicat în „diferite atacuri”. Iar Zoubeidi a fost arestat și închis în 2019.

 

author avatar
Tudor Borcea