Alertă în Europa din cauza furiei Dunării. Capitala Slovaciei, Bratislava, şi capitala Ungariei, Budapesta, se pregăteau pentru posibile inundaţii ca urmare a creşterii nivelului Dunării.
Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a declarat că eforturile se concentrează pe menţinerea fluviului şi a afluenţilor săi în limitele malurilor şi a precizat că până la 12 000 de soldaţi sunt pregătiţi să ajute.
Vine un al doilea val
În Austria, nivelul râurilor şi rezervoarelor a scăzut în timpul nopţii, pe măsură ce ploaia s-a diminuat, dar oficialii au declarat că se pregătesc pentru un al doilea val, deoarece se aşteaptă ploi mai abundente.
În Austria, nivelul râurilor şi rezervoarelor a scăzut în timpul nopţii, pe măsură ce ploaia s-a diminuat, dar oficialii au declarat că se pregătesc pentru un al doilea val, deoarece se aşteaptă ploi mai abundente.
Evacuări în Polonia şi Cehia
Locuitorii mai multor zone din Polonia şi Republica Cehă s-au grăbit să evacueze luni, în timp ce alte zone din Europa Centrală au început să facă curăţenie după ce cele mai grave inundaţii din ultimele două decenii au lăsat o urmă de distrugeri şi un număr tot mai mare de decese.
Zonele de frontieră dintre Republica Cehă şi Polonia au fost grav afectate la sfârşitul săptămânii trecute de ploile abundente care au căzut începând de săptămâna trecută şi de creşterea nivelului apelor, care au dus la prăbuşirea unor poduri, la evacuări forţate şi la avarierea unor maşini şi case. Cel puţin 17 persoane au murit în urma inundaţiilor din România până în Polonia în ultimele zile.
Ciolacu, despre dezastrele din România
Șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, a susținut luni, cu privire la recentele inundații, că, față de 2013, „cantitatea de apă a fost aproape de trei ori mai mare”, ca atare „era foarte greu să poți gestiona o asemenea furie a naturii”.
Declarațiile premierului au venit după ce acesta a fost întrebat de presă de ce nu s-au luat măsuri preventive în localitățile din Galați care s-au mai confruntat cu astfel de inundații în trecut.
„În primul rând, eu n-am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi că cu natura nu poţi să te pui”, a răspuns în primă fază premierul Ciolacu.
Șeful Guvernului a mai anunțat apoi că a făcut o solicitare și către mediul academic, către Universitatea de Construcții, pentru a vedea ce investiții pot fi făcute în zonă ca să nu se mai întâmple astfel de situații.